Михайло Загрійчук. Канабіс: легалізація чи спекуляція?
16.10.2020 15:07

Михайло Загрійчук. Канабіс: легалізація чи спекуляція?

Одним з анонсованих питань від Володимира Зеленського – є легалізація канабісу. Нас очікує гаряча та жвава дискусія. Можна не заперечувати легалізацію, якби існувала відповідна нормативно-правова база. І у всьому світі це нормальна практика, тому що є дуже багато хворих, які потребують аналгезії, тобто знеболення хронічного захворювання. Препарати на основі медичного канабісу мають дуже хороший медичний попит, тому спротиву з медичної точки зору й не могло бути. Проти може бути лише негативне відношення суспільства, з яким потрібна якісна комунікація, навіщо це потрібно. Можливо тут питання й в недостатньому нормативно-правовому регулюванні, яке так само можна виправити, щоб не спекулятивати на цю тему. Але ці всі механізми відомі, їх можна імплементувати з інших країн, з тієї ж Канади.

Якщо нормально врегулювати всі питання, то це питання не спричинить кримінальних явищ, того ж нелегального вирощування коноплі. Якщо поля, на яких будуть вирощувати канабіс, будуть сертифіковані з необхідними умовами, і компанія захоче їх вирощувати, то ти, як держава, створиш умови. Зрозуміло, що це все буде «лягати» на кінцеву собівартості цього канабісу, але це вже чисто економічна складова. Але має бути повна прозорість цього ринку: охорона, легалізація, можливість контролю державних органів у виникненні якихось підозр обґрунтованих в будь-який момент дня і ночі.

Вже є люди, які мають на руках хворих, потребуючих саме таких ліків, і їм доводиться майже нелегально діставати такі ліки. Саме це і є причиною обговорень, тому що дійсно препарати на основі канабісу в нас не дозволені, не зареєстровані, але вони ефективні. Часто вони викликають набагато менші залежності, набагато менші побічні ефекти і мають гарний знеболювальний ефект, ніж опіоїди. Тобто в медичному плані це дуже хороша річ, але саме через неврегульованість, через неготовність у нас немає цього ринку. Це і зумовлює, можливо, завезення цих препаратів нелегальним шляхом.

Щоб не було таких ситуацій як з «метадоном» для лікування наркозалежних і належним контролем за нелегальним обігом, все це повинні контролювати силові органи, які займаються наркотиками. Плюс, контролюючі органи з боку МОЗу. Але якраз в тому-то і вся проблема: якщо суспільство було б готове до цього, то, можливо, було б варто створити окрему, принципово державну структуру між міністерствами. Тут дуже велика роль правоохоронних органів, і в той же час велика роль медичного чинника.

Це великий спектр: не лише хронічний біль в переважній більшості, бо вони мають і загальний протизапальний ефект, вони значно менш токсичні, ніж в порівнянні з іншими аналогами цієї ж групи.