Лариса Ніцой. Коронавірусна культура
29.10.2020 16:35

Лариса Ніцой. Коронавірусна культура

Уряд виділив з коронавірусного фонду 100 млн гривень на патріотичні серіали. Правильне рішення. Ми турбуємося про наше харчування, а саме про їжу, яку кладемо в шлунок. Відповідно ми повинні ще й дбати про ту поживу, яку ми кладемо в голову, в душу, адже вони теж потребують харчування. І патріотичні серіали — це от таке духовне, культурне харчування наших організмів.

Єдине, що потрібно робити серіали, окрім як про наші якісь поразки, бо в нас дуже багато було переможних битв та подій. І от власне про це треба тепер знімати, щоб піднімати дух українського народу, бо він зараз в депресивному стані.

І якщо говорити на чистоту, то майже все російське кіно, переважно всі російські серіали, які ми вважаємо російськими, хто знімає? Українці. Де знімаються? В Україні. А мова — це визначальний цей показник, хто ти є. Коли людина розмовляє французькою, ми кажемо француз, коли людина розмовляє німецькою, ми кажемо, що він німець. Так само і серіал, коли ми бачимо його російською мовою, ми автоматично відносимо фільми російською мовою до російської культури і думаємо, що це російські фільми. А насправді це ж наш продукт, ми його робили. Ми не сумніваємося в якості російського кіно? Ні, не сумніваємося, а робили-то ми. То чого ж ми сумніваємося в якості українського кіно?

А от щодо асигнувань з фонду «ковіду», то тут виникають питання. Нас завжди раніше вчили, що є цільове використання коштів. І кошти на дороги – треба, щоб використовувалися на дороги, і кошти на коронавірус треба, щоб використовувалися на коронавірус, кошти на кіно повинні використовуватися на кіно.

Тому все-таки обережно потрібно ставитися до таких змішаних використань цих коштів. Але нас до цього логічно вели попередня влада і попередня опозиція. До попередньої влади завжди, наприклад, мені кричали: “Що ти займаєшся мовою, іди займайся дорогами”. Як письменник може займатися дорогами? “Що ви тут говорите нам про мову? Ідіть займайтеся економікою”. Почекайте, економікою повинні займатися економісти. От і договорилися до того, що тепер спокійно з одного рахунку на інший, чи з одного цільового використання на інше цільове використання перекидають гроші.

Але тепер ще питання таке, а на патріотичне кіно, чи взагалі кіно, щось виділялось? Не виділялось. Треба на старті думати, що на ковід, що на кіно, що на дороги, що на економіку. Звісно, ковід зараз всіх дуже турбує. Не всі люди можуть зробити тести, а держава мала б їх покривати за свій кошт.

І тут витрати на кіно. Але потрібно в бюджет закладати статті на культуру і, зокрема, на кіно. А не фінансувати культуру за залишковим принципом, як і освіту, як це робиться у нас в країні. Згадаймо Черчилля, діячів інших країн, які під час війни врахувували видатки на культуру,бо «за що ж ми тоді воюємо, якщо там немає культури?». От вам і відповідь по Україні. Треба дбати про Україну при ухваленні бюджету, тому не треба буде відщипувати щось від коштів, які виділені на коронавірус.