Ярослав Войтко. Вибори США в Україні: хто кого?
04.11.2020 15:45

Ярослав Войтко. Вибори США в Україні: хто кого?

Запекла боротьба відбувається зараз в США. Хто цього разу візьме Білий дім, наразі не скаже ніхто, тому що це визначається не тільки тим, хто як проголосував, а як буде йти підрахунок голосів.

Сьогодні в США обирають виборщиків — представників від кожного штату, які 8 грудня формально проголосують за нового президента. Кількість їх залежить від того, скільки людей проживає в конкретному штаті. Для перемоги кандидату потрібно набрати не менше 270 голосів виборщиків по всій країні.

Підрахунок голосів буде тривати ще якийсь час. Є такі штати, в яких вже підраховано все – наприклад Флорида вже зранку могла рахувати бюлетені, які прийшли раніше поштою, тому що так дозволяється за законами цього штату. В Пенсильванії інше законодавство: там теж багато бюлетенів, які надійшли поштою, але їх можна починати рахувати тільки тоді, коли закінчиться голосування на виборчих дільницях. Якщо 3 листопада (останній день, коли можна було голосувати), хтось надіслав свій бюлетень по пошті, то є навіть таке положення в законодавстві, що можна рахувати ці бюлетені до 12 листопада. А штат Пенсильванія дуже важливий для Байдена, бо він сподівається там виграти і це додасть йому голосів виборщиків, адже ті штати, які Байден хотів схилити на свій бік, наприклад, Огайо, Техас (і особливо Флорида, де 29 виборщиків), судячи з усього, відійдуть до Трампа.

Незважаючи на те, що станом на сьогоднішній ранок трохи більше виборщиків у Байдена, ми ще можемо стати свідками оскарження результатів тим кандидатом, який буде програвати – якщо тільки не буде абсолютно чітких індикаторів, що переміг з великим відривом хтось із претендентів, які поки що йдуть пліч-о-пліч.

При відповіді на питання про допомогу Україні і як зміниться політика по відношенню до України, навіть якщо Трамп залишиться на другий термін, слід враховувати, що в американській політиці існує система стримувань і противаг у взаємодії різних гілок влади. Сьогодні відбуваються не тільки президентські вибори, а й обирається і третина сенаторів, повністю переобирається склад Палати представників – нижньої палати Конгресу США. Скажімо, якщо президент приймає власні рішення, то завжди є Конгрес, який може його поправити. Наразі у України в Конгресі є підтримка від обох партій в обох палатах. І є очікування, що у демократів залишиться більшість у Палаті представників, а можливо, демократи вперше за шість років ще й отримають більшість в Сенаті.

Тобто якщо переможцем вийде Байден і у нього будуть Сенат і Палата представників з більшістю демократів, то йому буде легше просувати свої питання як у внутрішній, так і в зовнішній політиці. Якщо переможе Трамп, а в нього буде демократичний Сенат і демократична Палата представників, проводити свою політику йому буде важче. З іншого боку, йому більше не треба переобиратися на новий термін, тому він вже може спробувати діяти досить вільно. Стримуючим фактором для нього буде хіба що Конгрес.

Що стосується України в цьому контексті, то навіть, якщо в США буде знову республіканський Сенат, а не демократичний, у нас залишиться двостороння, двопалатна підтримка з боку Конгресу. Саме завдяки цьому ми розраховуємо на подальшу співпрацю.

До речі, обсяг американської допомоги через пандемію може скоротитися, адже зараз всі країни відчувають великі труднощі з вільними фінансами, в тому числі США. Але ми розраховуємо на продовження реалізації програм допомоги, які почалися ще при Адміністрації Трампа. Наприклад, Україна вже одержала перші два військові кораблі типу «Айленд»; на верфі в Балтиморі стоять три військові судна, які будуть передані Україні. Є домовленості про те, що нам нададуть додаткові протитанкові снаряди «Джевеліни». Є й інші замовлення для нас на американських заводах, наприклад, гранатомети, прилади нічного бачення та розвідки. Важлива і політична підтримка: так, нинішній держсекретар США Майк Помпео каже, що США ніколи не погодяться з російською окупацією Криму. Тобто ми можемо розраховувати на те, що в тій чи іншій формі ця допомога продовжиться і за часів другої Адміністрації Трампа.

Якщо ж переможе Байден, то він дуже добре знає Україну, оскільки близько десятка разів тут бував і навіть певною мірою впливав на наші внутрішні події, на боротьбу з корупцією, тому він нашу країну знає набагато краще, ніж Трамп. І в цьому випадку можна розраховувати, що підтримку України буде продовжено.