Сергій Доротич. Локдаун і розвал України
10.11.2020 10:55

Сергій Доротич. Локдаун і розвал України

В Києві вже почалися протести ФОПів. Відбувається навіть перекриття міжнародної траси «Київ – Харків» в Полтаві. Бізнес не може перенести такого відвертого знущання. Хочеться нагадати, що 3 листопада вже були акції протесту з вимогою прийняти законопроекти, які напрацювали активісти від бізнесу. Його підтримали всі опозиційні партії і навіть декілька депутатів-«слуг»: це документи 3853-1, 3953-2 і 3993. Всі представники фракцій, в тому числі монобільшості, запевнили, що вони будуть внесені у порядок денний, як того вимагає закон про звернення громадян, тому що була й петиція, що зібрала 25 тисяч голосів, і згідно з законом вона підлягає обов'язковому розгляду. Депутати запропонували відтермінування, і протести вщухли.

Але, як кажуть: «ожидание смерти хуже самой смерти». Якщо людина розуміє що його стратять не сьогодні, так завтра, він все одно згортає бізнес-активність, він шукає податкову гавань, зменшує товарообіг, звільняє працівників. Тому бізнес вже не цікавлять якісь компроміси і подачки. Хай народні депутати, якщо вони народні, виконують волю народу. А фізичні особи-підприємці — це 1 млн 800 тис. суб'єктів господарювання, це 3 млн 600 тис. найнятих працівників, це 5 млн членів родин. І 5 млн громадян залежать від мікробізнесу. Ця влада повинна діяти на благо народу і України.

Тому що це питання не тільки ФОПів, а і кожного українця. Будь-яке додаткове навантаження у вигляді податкової звітності, фіскального касового апарату, іншого інструментарію — це все збільшення роздрібної ціни на товари і послуги, які реалізує мікробізнес, за які у кінцевому випадку платить споживач. Бізнесмени не хочуть дорожче продавати своїм споживачам товари і послуги. Вони розуміють, що втратять клієнта, у людей і так немає грошей. В регіонах вже ведуться боргові книги, це вже реалії України. І нам нічого не залишається, як переходити до активного протистояння.

Тепер влада ще вводить карантин вихідного дня. Не можна підтримувати ніяких нерозумних обмежень. Наприклад той, хто зараз на роботі, не можете собі піти зробити зачіску чи сходити за якимось покупками. Закриття на вихідний день — це не продумано і не обґрунтовано. Хай тоді закривають всю державу на вихідний день. Чому за ці вихідні хтось отримує дохід, великі, наприклад, мережі, а маленькі крамнички та ринки хочуть вже закривати? Якщо працюють, то працюють всі. Якщо не працюють, то не працює ніхто. І в першу чергу, державний сектор. Якщо не працює мікробізнес, для якого дохід — це його зарплата, бо для ФОПа дохід — це його зарплата, нема доходу — нема зарплати. А державний службовець отримує зарплату. Тоді хай державний службовець теж не отримує зарплату, хай всі не отримують зарплату.

І якщо все ж таки введуть тотальний карантин, то цей локдаун закінчиться розвалом України, тому що ідіотизму центральній влади вже ніхто не хоче підкорюватися

Всі ті обмеження, які придумала влада, це все за рахунок самого бізнесу, і це, знов-таки, призводить до здорожчання товарів, за які платить споживач, тому що вартість маски, грубо кажучи, закладається у товар.

І як вони збираються штрафувати за ходіння без маски? Хто має відповідати за це? Споживач, чи господар магазину, до якого йдуть без маски. Адже 50% населення насправді не вірить в «ковід» і карантин, тому що коли ми дивимось, як президент чи депутати не в масці, то хто буде вірити в «ковід»? Тому що ті люди, які знаходяться у центрі інформаційного простору, це ігнорують, то тоді виникає питання до цих людей. Безумовно, недовіра є. Так, інфекційні хвороби існують, треба завжди бути обережним, але ті дії, які сьогодні відбуваються, вони, м'яко кажучи, не обґрунтовані. І останні законодавчі ініціативи — це взагалі просто блюзнірство і вбивство будь-якої бізнес-ідеї, коли хочуть штрафувати підприємця за те, що він не зобов'язав присутнього в магазині надіти маску. Уявляєте, що буде? Самосуд і драки. Людина заходить, а господар його має виштовхувати, тому що отримає штраф тисячі гривень. Тому почнімо штрафувати Разумкова за те, що народні депутати сидять без масок в залі.