Сергій Горбатюк. Дуже приємно, Джо Байден, дуже приємно!
11.11.2020 15:17

Сергій Горбатюк. Дуже приємно, Джо Байден, дуже приємно!

В США на президентських перегонах перемагає Джо Байден, наша влада вже навіть встигла привітати його. Але! На нього заведені кримінальні справи саме по плівкам Деркача, де викриваються його махінації з Порошенком.

Є два варіанти: або справа буде існувати і не розслідуватися, або буде швидко закрита. Але ніхто в цьому плані особливо не переймається, бо у нас же фактично немає незалежного слідства. І хто б не вирішував: керівництво правоохоронних органів або навіть президент, будь-яке рішення буде політизуватися. І якщо захочуть сподобатися, то просто скажуть: розслідували, але нічого не встановили.

Все питання у тому, що нам потрібно створювати орган правосуддя, до якого є довіра, і будь-який результат, на якому ґрунтується ця довіра, у відповідності до КПК. Можна уявляти, що у нас дійсно незалежне слідство, незалежний прокурор, і маємо такі результати, і керівництво держави до того відношення не має. І якщо б це так і було, в тому числі і закордоні справи розслідувались. В самих Штатах дуже важливим фактором демократії є якраз незалежне правосуддя. Але поки що у нас цього немає.

Продовження справи може лобіювати і опозиція. Виступав же і Деркач на прес-конференції, і були заяви, і звернення, що вони будуть продовжувати, і це протистояння не завершиться. Але це продовження не призведе до якихось серйозних політичних загострень чи протестів. Тому що у нас відсутнє взагалі реагування на будь-які заяви про порушення закону, якщо це не потрібно керівництву держави чи правоохоронним органам. Тобто десятки, сотні журналістських розслідувань відбуваються, від яких волосся дибки стає, а реакції правоохоронних органів на це немає. Так само її може не бути на якісь заяви і звернення опозиційних партій.

Не Зеленский, ніхто взагалі і вибачатися не стане за порушення кримінальних справ проти Байдена та його сина. Тобто всі роблять вигляд, що все зрозуміло. Зі сторони Байдена також ніхто звертати увагу не буде. А в нашій країні все швидко закривається та забувається.

Байдену втручання не потрібне. Віце-президент і президент — все ж таки є різниця. У крайньому разі, ззовні межа не буде перейдена. Але те, що на нашу державу з різних сторін відбувається тиск Європи і США для прийняття різних рішень, то воно відбувалося усі часи, не тільки коли знімали Шокіна через Байдена. Але в цьому випадку віце-президент Байден не посоромився сказати, що завдяки його втручанню зняли генпрокурора. Тому це може відбуватися. Єдине, ми про це знати не будемо. І це в нашій країні відбувається, на жаль, чи не постійно.

Венедиктова також не буде протистояти. Знов-таки, як скажуть в Офісі Президента, так і буде. Всі керівники правоохоронних органів абсолютно пов'язані з владою для того, щоб проводити будь-яке рішення, не в залежності від того, що каже з цього приводу КПК чи зібрані докази. На жаль, у нас такі правоохоронні органи, тому очікувати якоїсь об'єктивності — марнування часу