Олеся Яхно. Голодні бунти, як перезавантаження влади
17.11.2020 15:39

Олеся Яхно. Голодні бунти, як перезавантаження влади

Осінь та зима — традиційний час для зростання інфекційних захворювань, і у нас, як і у всьому світі, зростають показники.

Окрім того, що ми входимо в новий рік з пандемією і економічною кризою, у нас ще є криза політична, на відміну від інших країн, які все ж таки мають цілісний підхід щодо ситуації з пандемією, який передбачає не лише медичну складову та ефективне використання коштів, а й економічну, соціальну складову для того, щоб люди змогли достойно і зрозуміло пройти цей період до того моменту, поки не буде запроваджено масове використання вакцини.

В Україні нічого цього немає. І ми бачимо, що на фоні економічного погіршення, зв'язаного зі світовою економічною кризою, і українськими кроками, які призводять до погіршення економічних показників, відсутності бачення (вже не говоримо про зрозумілу соціальну і економічну програму), міністр охорони здоров'я заявив, що хай бізнес йде працювати у медичну сферу. Це є найкричущим показником бачення владою тієї самої соціально-економічної складової.

Тому буде економічне погіршення, буде соціальне погіршення, тому що приймаються рішення, які не покращують, а ускладнюють ситуацію для малого і середнього бізнесу. Зафіксований законопроект, яким планується оподаткувати компанії, які надають електронні послуги, що, очевидно, може призвести і до здорожчання самих послуг компаній. Буде соціальне напруження через те, що життя стає дорожчим.

І в додатку ще і політична криза, тому що ми бачимо, що перші люди країни втрачають повноту влади, що показали місцеві вибори і що показує непокора місцевої влади щодо рішень центральної влади. Замість того, щоб Київ одумався і проаналізував, що реально відбувається і що треба робити, ми бачимо відео з Феофанії.

Проблема не в тому, що є пандемія, вона є в кожній країні, а проблема у тому, як до цього підходить влада не лише в медичній складовій, а в економічній і соціальній, і у нас ще до цього додається політична проблема, пов'язана з непрофесійністю і інколи навіть нерозумінням влади, що відбувається навколо.

Радує те, що поки до голодних бунтів ще справа не дійшла, і сподіваюсь, що не дійде. Ми не знаємо, чим закінчились переговори з МВФ. Судячи про відсутність інформації, нічим. І той великий дефіцит бюджету і в цьому році і на наступний рік, який закладається, і це з урахуванням кредитів МВФ, яких немає, показує, що ситуація дуже непроста. Це може увімкнути той самий станок, що призведе до інфляції. І якщо включать станок, щоб виплачувати кошти бюджетникам, то ніяких голодних бунтів не буде, але це заганятиме економіку в прірву, і через якийсь проміжок часу виникне питання про повне перезавантаження. Парламентські вибори так точно, але можливо навіть і про президентські також.