Геннадій Москаль. Захисна реакція угорців Закарпаття
02.12.2020 17:04

Геннадій Москаль. Захисна реакція угорців Закарпаття

Після Клімкина більш дурнішого на пост міністра закордонних справ не знайшли. Маю на увазі Кулебу. Днями держсекретарю закордонних справ Угорщини в Україні (уповноваженому по Закарпаттю) заборонили в'їзд на три роки. Пояснили заборону пандемією(!). Держслужбовець мав брати участь у відкритті школи, побудованої за інвестиційні гроші Угорщини.

І тепер те, що зараз відбувається на Західній України – це захисна реакція угорців Закарпаття на цю заборону. До речі, люди, абсолютно далекій від політики. Він розробляв разом з адміністрацією і з угорською громадою спільні проекти. Правильно це чи ні – вирішили самі жителі Закарпаття, які і висловили свій протест.

Помилкове рішення щодо заборони в’їзду: для чого розпалювати вогонь, якщо це можна було загладити? Це треба було вирішити дипломатичним шляхом, а не допускати до таких протестів угорської громади.

Угорщина відноситься до своєї громади, яка живе за межами країни, дуже ревностно, надає їй всіляку підтримку. Там знаходиться і українська громада, хоча угорці є автохтонним населенням України, а українці там не є автохтонні внаслідок міграційних процесів. Ви тільки уявіть: в Угорщині українська громада сама обирає, хто буде депутатом угорського парламенту, там дається значна сума на підтримку громади – і не тільки української. А в України такого абсолютно немає. Мало того, МЗС ще й спровокувало конфлікт.

Замість того, щоб втрутитися і допомогти, до ситуації приєдналася СБУ. Контора почала проводити якісь обшуки в угорській партії. Як тільки вогонь затухає, вони підкидають сухі поліна, щоб ще сильніше палало. Угорці це сприймають як тиск: на Закарпатті є місцева партія “Рідне Закарпаття”, представники якої перед виборами говорили, що у них більшість в облраді, що всі будуть в общині, хто місцеві угорці. Ну а коли вийшло на фінішну пряму тільки 23 депутати з 74 – вони хотіли взяти угорців. А тепер угорці після скандалу з МЗС втратили інтерес. От і почалися там обшуки.

Хоча Київ хотів, щоб “слуги народу” очолили Закарпатську обласну раду. Треба було краще працювати з населенням, з виборцями. Неодноразово звертався до угорців, щоб вони вступали в коаліцію, коли був головою адміністрації, щоб вони підтримали нашого кандидата, але це було тихо, добровільно, паритетно, не було ніяких скандалів. Але на фоні ковіду, думаю, що сьогодні не час робити щось подібне.