Олег Мусій. Тільки 40% українців готові на щеплення
22.02.2021 10:00

Олег Мусій. Тільки 40% українців готові на щеплення

Не зважаючи на затримані обіцяні строки з вакцинації проти коронавірусу, все відбудеться. Особливої трагедії тут немає. Звісно, соромно у публічній площині на весь світ, що в Зімбабве вже щеплять, а в Україні – ні. Це безвідповідальність керівників, які заявляють точні дати.

Хоча це ж не вперше. Ми забуваємо, що від обіцянок президента, які не виконані, вже два роки пройшло, і не дивуємось, а от до Степанова причепилися, що він назвав дату 15 лютого, а перед ним головний санітарний лікар Віктор Ляшко називав ще п'ять дат. Це відсутність належної комунікації з суспільством. Вакцина буде доставлена, і все-таки щеплення розпочнеться в Україні. Більше турбує, що тільки 40% українців готові на щеплення.

І це якраз така безвідповідальність з обіцянками й провокування недовіри до влади. Знов виникло питання, чому міністр охорони здоров’я Сиепаноа полетів до Індії закуповувати англійську вакцину. Безумовно, фахівці знають, що розміщення виробництва саме там, і в Індії будуть виробляти британську вакцину, хоча довіра до індійської структури в суспільстві низька. Ми пам'ятаємо, що вакцинальна кампанія починалася саме з цього заводу виробника 10 років тому вакциною проти корі і кашлюка.

У нас виходить так: президент заявляє одне, прем'єр інше, а міністр ще інше, а РНБО третє. Було доручення відновити санепідслужбу — вона що, відновлена? Ні. Йде внутрішня війна за ресурси. І, на превеликий жаль, всі стали учасниками, в тому числі і президент, війни з його попередниками за очолювання доходів. Люди також все це бачать, тому вони не вірять ні в якість вакцини, ні термінам. Люди бачать, що вони кинуті давно керівництвом держави напризволяще, і самі займаються ПЛР-тестуванням. Всі розуміють, що у нас набагато більше перехворіло і хворіють кожен день, ніж заявлені 4-5 тисяч останнім часом. Люди не звертаються просто, і правильно роблять.

І з цього приводу також майорить й відставка міністра охорони здоров’я, тому що насправді був вже дуже серйозний дзвінок з конкретною датою, і заява пані Верещук, однієї з лідерів «Слуги народу» у ВР, про те, що якщо до кінця лютого не розпочнеться щеплення, то фракція почне відставку Степанова. Саме тому Степанов і полетів в Індію рятувати ситуацію, вірніше, своє крісло. Але, зараз його відставка є недоречною і не на часі.

Потрібно відставляти разом весь уряд, от це буде правильно. Припустімо, відставлять одного міністра — і кого поставлять? Ще когось гіршого за Степанова? Ми вже три міністри пережили з «зеленою» владою — і що з того? Пам'ятаємо Великі Санжари і три тижня міністра Емця, на превеликий жаль. Три роки не було міністра в Міністерстві охорони здоров'я, була в.о. Супрун з невідомим дипломом і невідомою освітою. От це наслідки руйнації системи охорони здоров'я. Продовжувати руйнувати систему охорони здоров'я? Навіщо? Степанов хоча б менеджер. Звісно, з освітою у нього тільки диплом лікаря і більш нічого, але всі інші приходять невідомо для чого. Точніше, відомо для чого: або для очолювання медичних закупівель, або якихось потоків, або бюджету через корупційного монстра — Національну службу здоров'я.

А насправді, якщо глибоко копнути і професійно сказати, це відсутність державної політики в охороні здоров'я. І ВР не прийняла на сьогодні законопроект засади державної політики охорони здоров'я. Президент не володіє медичними питаннями, йому що підсунуть, він те і озвучує, а потім виходить, що він не правий і обіцяє те, що не відбувається. От ця непрофесійність «зеленої» влади породжує недовіру до їхніх дій. І, відповідно, низький рівень готовності щепитися, хоча щеплення — один з реальних механізмів, як вберегти себе від можливих летальних наслідків коронавірусної хвороби.