Андрій Новак. Український банкопад, Гонтарєва і Порошенко
24.02.2021 15:17

Андрій Новак. Український банкопад, Гонтарєва і Порошенко

В Україні набула апогею справа «Приватбанку». Вже є три підозри, справа йде. Але є й свої підводні камені.

По-перше, у справі «Приватбанку» повинна бути підозра не трьом менеджерам цього банку, а попередньому власнику. По-друге — попередній керівниці НБУ Гонтаревій і попередньому президенту України Петру Порошенку, тому що виводити капітал в таких сумах без погодження і прямої співучасті найвищого керівництва України було просто неможливим. На тендерах НБУ є програма, по якій НБУ, як регулятор, бачить всі операції кожного комерційного банку, який працює на території України, і починаючи від 50 тисяч, всі операції фіксуються. А в історії з «Приватбанком» було виведено сотні мільярдів гривень, причому за порівняно невеликий період — декілька місяців. Все це зробити було ні технічно, ні процедурно, ніяк неможливо без співучасті НБУ і найвищого керівництва держави, в тому числі президента. Це якщо про підозри.

А якщо про суми, то враховуючи те, що під час націоналізації банку ми, платники податків, через державний бюджет під цю націоналізацію заплатили 155 млрд гривен, то сьогоднішня сума в 136 млн, це навіть не одна тисячна частина. Але, як кажуть, краще це, ніж нічого. Єдина надія у мене, як у економіста, що на цьому історія з «Приватбанком» не завершиться, і відповідальність понесуть перші особи, які все це творили, а не прості менеджери-виконавці, які тепер поки що виглядають як «козлы отпущения».

Є чутки, що банк було передано у приватну власність за 1 гривню. Це не правда, адже 155 млрд гривен з бюджету було перенесено на рахунки «Приватбанку», які перед тим були спустошені після виведення капіталу. Ну, і зрозуміло, чому за це не чіпають Петра Олексійовича, тому що у нього є недоторканість. Навіть у того ж суду юридично не має можливості для того, щоб притягнути його, бо треба голосування ВР, яка має зняти недоторканість, яка є у всіх діючих і колишніх президентів.

Взагалі є сподівання, що це тільки початок історії, і не тільки цієї, тому що той масовий банкопад, який відбувся в Україні (треба зауважити — було ліквідовано біля 100 банків), при цьому всі без винятку власники цих банків абсолютно безперешкодно вивели перед цим свої капітали за межі України, тобто спустошили ці банки і довели до того, що НБУ прийшлося їх ліквідовувати. Але так як «Приватбанк» був і є найкрупнішим банком України, то й історія біля нього має найбільшу увагу. Але принцип був абсолютно тотожний всіма 100 банкам. Власники безперешкодно вивели величезні суми, що не можливо без участі керівництва НБУ і президента. Жодна людина не понесла відповідальність з власників цих 100 банків – а їх, на хвилинку, біля тисяч осіб. Це надзвичайно потужний удар для української економіки в цілому і зокрема для вкладників, як фізичних, так і юридичних осіб, що сумарно підірвало стан національної економіки і довіру до банківських структур України в цілому. Сподіваємось, що справа дійде до логічного кінця.