Геннадій Москаль. При нинішній ситуації матюки – вже як літературна мова
18.03.2021 08:01

Геннадій Москаль. При нинішній ситуації матюки – вже як літературна мова

В ТКГ знов скандал. Цього разу спікер Олексій Арестович відправив у далекі пішохідні мандри свого підписника на Фейсбуці, який попрохав його спілкуватися українською мовою.

Після інциденту «слуга народу» Давид Арахамія сказав, що Фейсбук – це власний простір, і хто як хоче так і спілкується, навіть матюкається. Але ж спікер Тристоронньої контактної групи, який займається мирним врегулюванням ситуації на Донбасі – це офіційне обличчя нинішнього Офісу Президента. І біда в тому, кого набрали, таке і маємо, тому там матюкаються і не бачать в цьому нічого поганого.

Але всі ми живі люди, і можливо хтось там його чимось зачепив, а може він все ж таки має право на кріпке слівце. Іноді має право, але розуміти, коли, з ким і де. В даному випадку Арестовича не образили, йому сказали перейти на українську мову. Чого ж Офіс Президента і особисто його вождь Зеленський кричить: «державна мова в Україні тільки українська», а самі дозволяють говорити російською своїм представникам. Забирають мову угорців, румунів, болгар, кримських татар і т.п. Так чого його підлеглий не говорить українською мовою, а російською посилає подалі тих, хто зробив йому зауваження? Його правильно спитали: «Чого ти говориш російською мовою?». Так він ще й матюкнувся на російській на адресу того, хто задав закономірне питання. Якщо б це сталося при Кучмі, коли була багатовекторність — в бік Росії і ЄС, а тут один вектор — в Євросоюз. В Росію вже дорога закрита, і мости спалені.

І якщо вже заглиблюватись, то й матюки це з російського світу. Справжня мова окупанта, про яку зараз кричать на Банковій – колаборанти. От перший колаборант, якого має президент Зеленський покарати – це Арестович зі своїми посиланнями.

А ось Україна не мала в своїй мові нецензурні вислови, ми мали більш такі гумористичні, не такі жорсткі мати, які успадкували, приєднавшись до пролетаріату в 1917 році, коли сталася Жовтнева революція. Взагалі, при такій нинішній фінансово-економічній і соціальній ситуації, матюки – вже як літературна мова. У людей давним-давно закінчилась цензура, і це можна зрозуміти. Наболіло.

На рівні тотальної ями в країні та матюків, ще й пан Данілов нещодавно запропонував другу мову англійську. Так, ось, хай слухає свого вождя і Кулебу-мовознавця. Якщо угорцям не можна вчитися на угорській мові, румунам на румунській, полякам на польській, і школи будуть закривати в 2023 році, то сьогодні, коли діти ходять в англійську школу з вивченням англійської мови, це рахується нормальним, а де діти вчаться своєю рідною мовою — це рука Москви. Поїдьте в Угорщину, в Румунію, в Словаччину — вся сфера обслуговування говорить англійською мовою, від таксиста, офіціанта, бармена, а державних службовців там не приймають на роботу, якщо ти не знаєш англійської мови. І так, угорці також матюкаються, але своєю мовою. Угорською дуже складно, не кожен зрозуміє, бо це найскладніша мова ЄС. Якщо у нас кажуть «курва мама», то румуни кажуть «футус мамика».