Олег Мусій. Вакцина в Україні: на безриб'ї і рак – риба
25.03.2021 14:30

Олег Мусій. Вакцина в Україні: на безриб'ї і рак – риба

Новина про випадок смерті жінки-віськовослужбовця із Одеси, яка зробила щеплення від коронавірусу, сколихнула всю Україну. В МОЗ вже пояснили, що у жінки було захворювання серця. У нас з захворюванням серця 70% населення — і що з цього? Вакцина могла бути тільки провокуючим фактором. Взагалі, перед вакцинацією потрібно проходити повний медогляд у сімейного лікаря. І невідомо, чи проводився медогляд у цієї жінки чи ні. Якщо не був проведений, то це означає, що за цю смерть має нести відповідальність той лікар, який обслуговує цю військову частину.

З даних, що зараз існують в ЗМІ, навіть Бюро лікарських засобів відреагувало: вакцина Covishield є найбільш проблемною, а найкращою Moderna, якої немає в Україні.

Чи світять нам якісні вакцини? На жаль, це під великим питанням. Світить найближчим часом китайська Sinovak, яка мала бути доставлена ще 15-го числа, але знов в черговий раз затримка. І, безумовно, Pfizer по системі COVAX. Це ті вакцини, що будуть найближчим часом в Україні. Для тих, хто буде вакцинуватися, хоч якийсь, але вибір буде. Це вже кращі препарати, які збільшують довіру до вакцинації, тому що наявність однієї вакцини та ще й смерть, яка наступила через два дні після щеплення, вона вбиває дуже сильно довіру до вакцин, і це мало би бути вже не проблемою навіть Міністерства охорони здоров'я, а проблема інформаційних комунікацій з суспільством загалом.

На безриб'ї, як кажуть, і рак риба, але рятування своїх політичних іміджів заради невідомої якості вакцини, це, як мінімум, гнусно. Мали б бути відправлені у відставку, починаючи від головного санітарного лікаря і закінчуючи всіма іншими чиновниками і прем'єр-міністром. Ця пропагандистська машина, все те, що вони роблять, воно тільки погіршує ситуацію зі щепленням, яке є реальним методом боротьби з подібними інфекціями. Єдине, напевно вже знаєте, що у нас українська модифікація британського штаму і почалися повторні захворювання.

Загалом, прогнозовано, що випадки смертей можуть бути ще. Причиною заборони до використання АstrаZeneka були якраз два смертельних випадки, які наступили після щеплення. Але чи вони пов'язані, до сьогодні не відомо, не доведено. Але провокувати серцево-судинне ускладнення вакцина може, це відомо. Треба обстежувати людей перед щепленням.

Лікарі лише можуть здогадуватися про наслідки. Але вони не довіряють цій вакцині, і правильно роблять. Лікарі повинні вакцинуватись, але й вибрати чим, вони теж мають право. Крім того, мали б бути щеплені групи ризику, у яких найбільша смертність – це люди старше 60 років, а не військові і лікарі. Але й тут було провалено прогнозування того, кого треба щепити. А це пряма вина головного санітара України Ляшка. Чого він досі на посаді? Питання до влади.