Євгенія Кравчук. Українська російська, або  Як варити борщ: з буряка чи зі свеклою
07.04.2021 08:00

Євгенія Кравчук. Українська російська, або Як варити борщ: з буряка чи зі свеклою

Юлія Мендель в своїй авторській програмі «Погляд з Банкової» заговорила про «українську російську» мову. Це викликало багато суперечок та різних домислів. По-перше, це не є щось винайдене Юлією Мендель. Якщо говорити в межах світових практик, то є різниця і в словах, і у вимові. Відмінність між англійською мовою і російською є тільки те, що Росія — це країна-агресор, і вона приходить в ті країни, де є російськомовне населення, під приводом, що «их там притесняют и они будут их защищать».

По-друге, якщо говорити про те, що нам не треба віддавати російську мову тільки Росії, то, в принципі, певна логіка в цьому є, так само, як вона є в тезі, що 9 травня не можна віддавати Росії як правонаступниці цієї перемоги СРСР. 9 травня — теж свято в Україні, і не треба цих «ні-ні, ми не будемо святкувати, бо це колись у Союзі придумали». Ми за цю перемогу заплатили мільйонами життів українців. І ми повинні святкувати.

Що має робити держава? Вона має підтримувати і забезпечувати вільний розвиток української мови. Наскільки відомо, то готується 7-річний план заходів для підтримки української мови. Якраз там будуть і різні безкоштовні онлайн-курси, і додатковий пакет заохочень для видавців і т.д. Але ми також розуміємо, що є певні умови ринку якихось питань, які стосуються підприємців в плані господарювання.

Однозначно українська мова має бути єдиною державною. Але досі тривають дискусії з приводу законодавства, яке передбачає штрафи для підприємництва у сфері послуг. Ми маємо два законопроекти. Один відміняє штрафи взагалі. Другий відтерміновує до 16 липня 2022 року. Дуже важливо розуміти, що жоден з цих законопроектів не відміняє українську мову, як мову обслуговування. Вона як була, так і буде. Єдине, що під час карантину, коли ми і так не знаємо, як допомогти підприємцям, щоб вони не закривалися, буде відтермінування.

З іншого боку, є 5-6 статей, за якими покарання вступає з 16 липня 2022 року. Йдеться про мову на спортивних заходах, про мову місцевих чиновників, до речі, якщо вони порушують законодавство.

Пропоную не перебільшувати «зраду» з заяви Юлії Мендель. То й же Арсен Аваков говорив що я не російською спілкуюсь, а в мене слобожанська мова. Якщо подивитися, то подібну заяву робив Микита Потураєв минулого року, але його логіка була цілком зрозуміла в якому плані? В Швейцарії є чотири офіційні мови. І у швейцарця, який живе в німецькомовному кантоні, його німецька настільки інша, що, наприклад, якби вони поговорили з німцем з півдня, то вони б один одного не зрозуміли. Все одно мова з точки зору філології, а не політики, видозмінюється. Це як дискусія: варити борщ з буряка чи зі свеклою.

Всі українці, які живуть в Україні, навіть якщо вони в побуті спілкуються російською мовою, вони кажуть, що це буряк. Тому якщо йти по уму, то треба б було віддати це питання не політикам, а філологам, які б мали дослідити, в якому вигляді зараз російська мова в Україні. Це вже філологічне питання.