Станіслав Кульчицький. Гагарін і англійська Королева
12.04.2021 20:55

Станіслав Кульчицький. Гагарін і англійська Королева

60 років з першого польоту у відкритий Космос, який здійснив Юрій Гагарін. Він став першим у світі космонавтом. Люди того часу дуже добре пам'ятають цей день – це було щось неймовірне. Раніше літали тільки супутники, але, щоб людина полетіла та повернулася на Землю – це вразило абсолютно всіх у всьому світі.

Але вразило по-різному. Наприклад, радянський народ дуже пишався, що перша людина, яка полетіла, була «нашою». А от на Заході це сприймали так, що разом з Гагаріним може полетіти ядерний заряд, і таким чином СРСР випереджає в галузі космічно-ракетної техніки США. Щоправда, це випередження вже дійшло до нуля, коли американці висадились на Місяць. У нас теж був подібний проєкт, був побудований відповідний корабель, але у СРСР не змогли повторити досягнення американців. І власне, навіть, американці, коли висадились на Місяць, вони користувалися розробками радянських інженерів. Потім, коли закінчилася ці перегони озброєнь поразкою СРСР, американці запропонували створити спільну станцію на орбіті Землі, і вона досі працює.

Ніякого наукового відкриття чи смислу в цьому польоті не було, це був результат наукових відкриттів і діяльності нашого земляка, українця Корольова. Це результат тієї ракети, яка була побудована в Україні на знаменитому заводі. Всі пишалися вчинком Гагаріна, який як тільки повернувся, почав об'їжджати всю планету, де його зустрічали з величезними почестями. він зустрічався Навіть з англійською Королевою, яка залишається королевою і до сьогодні. Він був комунікабельною людиною, пропагандистом радянського способу життя. Коротко кажучи, це дійсно людина, якою варто пишатися і нам, і росіянам, безвідносно до національності та країни. Цей політ – людське досягнення.

На жаль, сьогоднішня молодь не мріє про Космос. По-перше, у нас немає фінансових ресурсів, щоб вести космічні перегони, чим займаються тепер і Китай, і США, і Росія якоюсь мірою теж, але не Україна. Але є спільні проєкт з американцями, наші ракети використовуються для того, щоб запускати супутники, які мають корисну функцію, причому не з наших космодромів, а з інших. І все це вимагає колосальних фінансових витрат, яких ми не можемо собі дозволити.

Але попри це, політ Гагаріна у Космос – історична подія. Сьогодні в Україні святкується День авіації та космонавтики, і це свято також на честь Гагаріна, навіть в Україні.

Станислав Кульчицкий
Історик. Кандидат економічних наук, доктор історичних наук, професор. Заступник директора з наукової роботи Інституту історії України НАНУ