Валентин Наливайченко. РНБО і створення поля для дезінформування
19.04.2021 16:27

Валентин Наливайченко. РНБО і створення поля для дезінформування

Дезінформування треба розуміти правильно. Це ніщо інше, як спосіб психологічного впливу чи то на людину, чи то на суспільство. Відповідно є сучасні методи протидії. Перше і головне: протидія так званому пропагандистському дезінформуванню. Але в чому може полягати діяльність Центру протидії дезінформації? Тільки в одному – в наданні максимального доступу до правдивої інформації, тому що дезінформування є шкідливим тільки в одному – воно вас вводить в оману, що воно надає вам викривлену інформацію стосовно реального стану речей. Конкретніше і простіше, навіть на прикладі карантину і реальної статистики – у нас влада може сказати, вони подають реальну інформацію суспільству?

На цьому конкретному прикладі стає зрозумілим, хто і чим має займатися. Органи влади, перше і головне, мають надавати повну і правдиву інформацію про стан речей. Зараз у нас дві ключові проблеми: пандемія і можлива російська агресія. Щодо карантину – тут влада сама має подати приклад. А щодо другої складової – дезінформування воєнного характеру, яке має на меті воєнні цілі і засоби – тут, безумовно, мають діяти всі безпекові і оборонні структури. І от тут РНБО має координувати інформаційну діяльність, в тому числі по протидії дезінформуванню в безпековій і оборонній сфері, починаючи від прес-служби СБУ і закінчуючи прес-службою Міноборони.

І з самого початку їх діяльність розмежували професійно. Протидія пропаганді – це цивільний орган, і хай Міністерство культури і інформації протидіє дезінформуванню. А новий Центр має зовсім іншу специфіку діяльності: це, навпаки, максимальне надання правдивої інформації суспільству і журналістам. Повертаючись до РНБО – там професіонали мають відповідати тільки за протидію дезінформації тільки в воєнній і оборонній сферах. Простіше кажучи, не вас, журналістів, обмежувати і розповідати вам про таємниці, про секрети. Це все ніщо інше, як непрофесіоналізм і створення поля для дезінформування. Навпаки, оборонні і безпекові структури мають протидіяти дезінформуванню, маючи створені для них спеціальні можливості. В СБУ для цього Департамент захисту національній державності, який оперативним і іншим шляхом чітко розуміє, яка спецслужба через яку агентуру, через які технічні або інші можливості провокує, інспірує і розповсюджую упереджену, викривлену інформацію.

В Парижі “Репортери без кордонів” подавали навіть позови на Фейсбук, який не фільтрував і не обмежував розповсюдження фейків про той самий коронавірус. От у чому специфіка, в чіткому розмежуванні повноважень. В РНБО Центр протидії дезінформуванню давно існує, просто він по-іншому раніше називався, а по-друге, має займатися виключно оборонною і безпековою сферою. Вони щомісячно мають публікувати відкриті доповіді або звіти про тих, хто і як дезінформує, або психологічно впливає, або, простіше кажучи, бреше нам в сфері оборони і безпеки.