Володимир Чемерис. Велюровий локдаун
21.04.2021 16:10

Володимир Чемерис. Велюровий локдаун

Знову маємо прецедент з порушенням карантинних норм сильними світу цього. Народний депутат Микола Тищенко відгуляв День народження своєї дружини та потрапив у скандал. Це вже другий такий епізод з народним депутатом. Перший був “Велюр”, і все минулося. Але ж знов-таки виникає питання: чи є все ж таки порушенням святкування особистого свята у готельному номері або в приміщенні готелю, якщо це приміщення не є рестораном? Двобічна ситуація.

Звичайно є, це порушенням. Тому що є постанова Кабміну про карантинні заходи не стосується тільки приватних приміщень. Але судячи з інформації, фото та відео, що ширяться в мережі з святкування дня народження дружини Тищенко, очевидно, що там не приватне приміщення. Тому вони порушують всі карантинні норми: він прийшов не до себе додому чи запросив до своєї квартири, а зізвав гостей у готель.

Навіть якщо пропустити всі морально-етичні якості Миколи Тищенка, він повинен понести покарання. А це, без сумніву, штраф від 17 до 34 тисяч гривень. Але тут навіть не стільки про мораль треба говорити. Справа в тому, що ці штрафи ухвалювали у Верховній Раді голосами фракції, зокрема “Слуга народу”, а Тищенко є першим заступником голови фракції. Карантинні заходи запровадив Кабінет міністрів, сформований “слугами народу”. Ще на святі був присутній губернатор Черкаської області Олександр Скічко, який так само представник “слуг народу”, і він сам запровадив карантинні заходи в себе у Черкаській області. А ще його дружина – власниця готелю, де відбувалося свято дружини Тищенка. Тобто, йдеться не просто про те, що якась приватна особа це зробила, а йдеться про те, що це ті люди, які, в принципі, і встановили ці заборони і відповідальність за їх порушення на карантині. В нормальній країні це означало б однозначно, як кажуть, “мандат на стіл” – тобто відставку і губернатора Черкаської області, і депутата ВР.

У нас взагалі дуже специфічний карантин. Працюють “Буковель” та “Епіцентр” (зокрема, парковки біля маркету зайняті всі, а працівникам магазину навіть видали близько двох тисяч спецпропусків на транспорт). Без сумніву, так само і вони повинні понести відповідальність. Але, є “криша”. І у Тищенка є така. До готелю тричі приїжджав наряд поліції, але після того, як бачили, хто там, спокійно від’їжджали. Пан Крищенко, начальник київської поліції, знав про це святкування, і, власне кажучи, нічого не було зроблено. Зараз вони завели якусь справу, але все після того, як проблему підняли журналісти. Взагалі, той скандал, який піднявся навколо цього, повинен змусити народного депутата хоча б заплатити штраф. А те, що він подасть у відставку, на це сподіватися дуже-дуже важко.

Деякі юристи припускають, що всі дії ще потрібно довести і навряд чи все дійде до суду. Але ж є відео. І суд має вирішувати, якщо Тищенко не згодний буде, так би мовити, добровільно заплатити. Тут є докази, достатні для того, щоб сказати, що це є порушення карантину. І це все дрібниці, адже у нас вже була ситуація, коли президент випив кави у кав’ярні під час повного закриття закладів, і повинен був за це заплатити штраф в 17 тисяч гривен. Він не заплатив і вже не заплатить, тому що якщо протягом трьох місяців не був реалізований протокол, то він скасовується.

Чи буде такий прецедент, що все ж таки змусить щось змінити в законодавстві та правилах локдауну? Є думки, що як раз можуть зробити саме цей випадок, щоб створити такий прецедент, але повний локдаун жодним чином не переглянуть. Все так і залишиться.