Дмитро Лубінець. Двостороннє спілкування Байден-Путін та Україна
21.04.2021 16:47

Дмитро Лубінець. Двостороннє спілкування Байден-Путін та Україна

Нове відеозвернення Володимира Зеленського щодо ситуації на Донбасі – це виступ президента, який реально оцінює сьогоднішню ситуацію. З одного боку, ми не можемо не помічати приготування до можливих військових дій з боку Російської Федерації. З іншого боку, ця заява свідчить про те, що ми реально все розуміємо, ми готові до ескалації. Також це відео – заклик до українців, що всім потрібно бути готовими до будь-якої ситуації.

Але, щодо проблем під час ескалації конфлікту можна не хвилюватись. Цьому є підтвердження. Побувавши днями з Міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим на півдні Донецької області, поспілкувавшись з військовими, з керівниками всіх правоохоронних органів у закритому режимі, можна стверджувати, що в разі будь-якого загострення, українські війська готові до будь-чого.

Також в зверненні було почуто про надію на самих себе. Але все ж таки, це було таке риторичне запитання, чи можемо ми на щось очікувати, окрім заяв і підтримки з трибуни. Взагалі, ще з початку цієї війни, з 2014 року завжди була думка, що Україна і українці будуть воювати тільки самостійно. Ніхто нам допомагати в плані військ в традиційному сенсі не буде. Заяви дипломатичні — так, вони будуть. Чи будуть в разі ескалації продовжувати поглиблювати санкції — так, вони будуть. Але розраховувати на те, що наші партнери пришлють сюди свої війська, які поруч з нами стануть і будуть боронити нашу землю, такого точно не буде.

Та й Путін точно не буде зустрічатися на будь-якій території Донбасу, не лише українській, як запропонував президент. Можливо буде зустріч якихось радників, на рівні посланців. Такий сценарій цілком можливий, але набагато нижчим рангом, ніж президенти. Путін вкотре буде показувати, що якщо хтось хоче з ним домовлятися, то він буде робити передумови так, щоб це спілкування було виключно на його умовах. Тут ще потрібно дивитись на дії президента Байдена, який спочатку назвав Путіна вбивцею, а потім продемонстрував, що він готовий з ним домовлятися.

Для нас будуть ключові дві події: це сьогоднішнє звернення Путіна, в якому буде приділена окрема частина ситуації в Україні, завтра-післязавтра буде міжнародна онлайн-конференція з приводу кліматичних змін в світі, ініційована Байденом, в якій буде брати участь 40 світових лідерів, в тому числі і Путін. Можливо, потім відбудеться якесь двостороннє спілкування Байден-Путін. З одного боку, така розмова може закінчитися якимось послабленням ескалації, з іншого, можливо, навпаки, буде знов зростати напруження.

В будь-якому випадку, на даний час російські війська сконцентровані біля наших кордонів, вони розпочинають військові тренування, і після цього ми будемо дивитись, яким чином ці війська будуть повертатися в міста своєї постійної дислокації. Не дарма президент Зеленський відмітив лише п’ять країн світу, на допомогу яких він розраховує: це США, Німеччина, Франція, Великобританія та Туреччина. Також президент цей список міг й продовжити. Принаймні є ще чотири країни, які нас точно будуть підтримувати: це три країни Балтії — Литва, Латвія, Естонія, та Польща.