Костянтин Яловий. Київ – це сплав історії та сучасності
31.05.2021 10:10

Костянтин Яловий. Київ – це сплав історії та сучасності

Київ відзначив черговий День народження. Сьогодні Київ – місто, яке має унікальні ресурси і величезні можливості.

По-перше, наша столиця розташована на великій повноводній річці, що визначає її екосистему. Далеко не кожне європейське місто може похвалитися міськими пляжами, зонами відпочинку на воді, зеленими островами, а на додачу, ще й величезними лісовими масивами. В рейтингу найзеленіших міст світу HUGSI Київ займає соте місце серед 155-ти можливих.

За п’ять років роботи екологічної комісії Київради відбувалось послідовне здійснення курсу на розширення площі зелених насаджень та територій природно-заповідного фонду. За цей час заповідна територія досягла 25% в загальної площі Києва. Ми обігнали інші великі українські міста, такі як Львів чи Харків. Але, насправді, потрібно ще багато зробити, аби стати справжньою зеленою столицею України. І найголовніше – припинити забудову зелених територій, створити «зелені коридори», які будуть пронизувати усе місто, облаштувати парки та сквери в межах пішохідної доступності для кожного киянина. Саме це та багато іншого передбачає Екологічна стратегія Києва, яка була розроблена, і будемо сподіватись, ухвалиться, Київрадою.

По-друге, Київ – це сплав історії та сучасності. Ми можемо похвалитися історичними пам’ятками тисячолітньої давнини, компактною забудовою доби модерну та новітнім урбаністичним простором. Важливо, аби ці дві складові перебували в гармонії, чого сьогодні в Києві, на жаль, не спостерігається. Для реалізації потенціалу столиці потрібно захистити свій історичний спадок та спрямувати творчі зусилля архітекторів і урбаністів на ті частини міста, які не мають історико-культурної цінності.

По-третє, Київ це величезна економічна складова нашої держави. Тут створюється чверть ВВП країни, зосереджені центральні офіси ключових компаній, формуються нові робочі місця, відбувається постійний притік трудових ресурсів.

Сьогодні Київ – більше ніж столиця. Він неформальний центр величезної агломерації, куди входять міста-супутники в 30-40 кілометровій зоні навколо. Важливо правильно використати економічний вплив та привабливість Києва для мільйонів людей. Скоординувати роботу влади усіх населених пунктів, які входять до агломерації, домовитись про спільний розвиток, а не перетягувати «ковдру» одне в одного. Маючи такі можливості, Київ просто зобов’язаний бути комфортним місцем для життя.

Але чим далі, тим більше людей відчувають, що це не так. Задушливе повітря, пробки, старі дороги та мости, залізобетон замість зелених насаджень – все це розчаровує.

Декого тішить, що наше місто увійшло до ТОП-100 кращих міст світу в рейтингу компанії Resonance. Дійсно, Київ посів 87 позицію поряд з Ель-Кувейтом та Ганновером, покращивши свій результат на 52 сходинки. Але це, скоріше, аванс на майбутнє, оцінка потенціалу. І потрібно докласти величезних зусиль, щоб зробити Київ справжнім домом для мільйонів людей, домом, де житимуть наші діти і куди ми завжди із задоволенням будемо повертатися.

Костянтин Яловий
Колишній голова Екологічної комісії Київради, ініціатор Екологічної стратегії Києва-2030