Зеленський шашлик журналісти
07.06.2021 15:20

Олесь Доній. Справа не в шашликах з президентом, є проблеми у самому журналістському пулі

Олесь Доній вважає, що проблеми у журналістській етиці - це не лише проблема журналістів, а і суспільства, яке кидається у крайнощі.

Про це політичний аналітик розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Відповідаючи на питання чи потрібно журналістам зустрічатися на «шашликах», а не на прес-конференціях, Олесь Доній зазначив, що не бачить у цьому проблеми і пояснив чому.

«Людська натура схильна до уваги (увагу можна назвати лестощами), відповідно, більшості людей, окрім вже закоренілих аскетів, подобаються нагороди, увага з боку влади. Тому не дивно, що на прояви такої уваги реагують, на такі майовки чи уік-енди з шашликами і журналістами. Але, за великим рахунком, відбуваються різноманітні зустрічі з діячами з різних сфер: бізнесменів, культурних діячів. Такі зустрічі можуть відбуватися у формальній обстановці з діячами культури чи журналістами, а можуть бути і в неформальній», - сказав він.

Аналітик також пояснив, що насправді несе загрозу етиці журналістів та робить з них пропагандистів.

«Я не бачу тут якихось проблем у зустрічі. Є проблеми у сервильності взагалі в професії, у сервильності щодо влади, щодо власників. У нас журналісти відображають, як правило, думку менеджерів чи власників тих чи інших медіа. З іншого боку, і суспільство цього хоче і вимагає. Суспільству не дуже подобаються нейтральні медіа. Вони від журналістів хочуть політичній позиції, а майданчики, де спокійно ведеться дискусія, не користуються популярністю. І журналісти перетворюються на пропагандистів, причому це стосується абсолютно різних медіа, і відомі журналісти зі своєю позицією біль-менш об'єктивною 20-30 років тому, зараз дуже часто фактично виконують функцію політиків. В цьому є проблеми. Ще раз кажу, я не бачу проблеми у зустрічі в неформальній обстановці з шашликами, а є проблеми у самому журналістському пулі. Тобто нейтральних журналістів стає все менше і менше», - наголосив співрозмовник.

Резюмуючи він назвав винних у тому, що журналісти не завжди дотримуються етики.

«Я розумію, що це проблема світова, є розподіл медіа за тими чи іншими політичними вподобаннями у всьому світі. Питання межі етики в дотриманні тієї чи іншої політичної позиції і поглядів. З межами є певні проблеми, але це не проблема лише журналістики, це проблема суспільства. Воно у нас хоче крайнощів, і журналісти не стрималися у масі своїй, вони йдуть за суспільством», - підсумував експерт.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський зібрав журналістів напередодні їхнього професійного свята, яке відзначається 6 червня, і частував їх «шашликом, приготованим власноруч».

Зеленський шашлик журналісти