Судова реформа
30.06.2021 13:20

Сергій Войченко. А судді хто?

В коментарі виданню From-UA український громадський діяч, адвокат Сергій Войченко розповів, що, на його думку, означатиме для України прийняття законопроекту щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

Складно сказати, чи отримає Україна шанс на реальну судову реформу. Фактично я погоджуюсь з більшістю думок з приводу того, що зазначені зміни фактично віддають контроль за судовою системою щодо зовнішніх чинників. Якщо ви хочете жити в квартирі, то ви вибираєте цю квартиру чи вам її хтось вибирає? Розумієте? Так само і зараз. Як показали події в Україні з приводу наглядових рад, до яких входять іноземці, для прикладу візьмемо УЗ, “Нафтогаз” і інші, згадаємо початок часів Порошенка, коли грузини приїжджали нам робити реформи або прибалтів ставили на міністрів, — результат який ми отримали? Тільки негативний. Величезні корупційні скандали — і всі ці люди поїхали звідти.

Виникає логічне питання: хто більше переживає за ситуацію в країні — люди, які тут живуть, чи люди, для яких країна є чужою? Міжнародні експерти якщо будуть працювати, то як, безкоштовно чи їм буде хтось за це платити? Тепер покажіть мені дурня, який буде працювати безкоштовно. Очевидно, що ні. Тобто якщо вони будуть брати участь, то хтось буде оплачувати їхню роботу. Тому по підсумку ми можемо отримати те, що от ми зараз маємо приклад, непередбачений Конституцією спеціальний суд, такий як Вищий антикорупційний, і витрати на так звану боротьбу з корупцією у нас більше, ніж шкоди, яку приносить сама корупція, а ефект з цього взагалі майже нульовий. Так само і тут ми отримаємо ситуацію, коли будуть приходити люди, які будуть теоретично присягати, якщо за них будуть голосувати міжнародні експерти. Ці ж міжнародні експерти — громадяни іншої країни, а суддя дає присягу народу України.

Так якщо за нього проголосують міжнародні експерти, то як же ж дати присягу, комусь іншому? Тобто ми можемо отримати таку негативну тенденцію. Все дуже просто, і питання тут: з кого будемо відбирати? І знову ж ми отримаємо так само, як у нас керівник НАБУ має складений щодо нього протокол про вчинення корупційного правопорушення і внесений до реєстру корупціонерів. Виникає питання: а судді хто? Чи можна серед овець вибрати корову? Чи можна серед віслюків вибрати слона? Очевидно, що ні.