Сергій Таран
30.06.2021 14:36

Сергій Таран. Поява нового закону є важливою для чесного набору суддів

Верховна Рада прийняла законопроект, що дозволяє відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) України. Міжнародні експерти матимуть вирішальний голос при відборі кандидата в ВККС. Раніше прийняти цю поправку закликали громадські організації.

Шанс є, але треба сказати, що за останні два роки ми бачили, коли слова і закони дуже різко відрізнялось від того, що відбувається в країні. За останні два роки я не пам'ятаю, щоб взагалі були кадрові конкурси. Пам'ятаєте, коли обирали голову САП, суперечки, дискусії — от за два роки у нас це все практично нівелювалося. І так фактично зі всіма кадровими призначеннями, які відбуваються в Україні.

Зараз те, що ВР ухвалила такий законопроект, дає можливість, дає шанс, що щось зміниться в судовій галузі. Але чи зміниться насправді, чи ні — я не знаю. Давайте дочекаємось реалізації, тому що у нас і зараз є всі закони для відкритих кадрових конкурсів, але, на превеликий жаль, вони не проводяться. Поява нового закону є важливою для чесного набору до конкурсу суддів, але не факт, що так буде. Тому давайте дочекаємось першого конкурсу, а вже далі будемо робити висновки.