Бензин
06.07.2021 15:45

Андрій Новак. Чому в Україні зростають ціни на пальне

З чим пов'язано підвищення цін на паливо?

Зростання цін на пальне відбувається, як я і прогнозував, як наслідок зростання цін на всі енергоресурси одночасно, і на газ, і на електроенергію, і плюс додало це штучне обмеження цін саме на пальне, яке нещодавно уряд запровадив. І тепер, коли він його зняв, то ясно, що і виробники наші, точніше, наш один нафтопереробний завод, і торговці імпортним пальним вирішили компенсувати собі ті втрати, які в них були за час штучного обмеження. Тому зараз іде цей стрибок цін на пальне.

Пальне не може бути відірваним від цін на газ і електроенергію. Тому, коли зростають ціни, і на газ, і на електроенергію одночасно, причому, як ми бачимо, не на 1-2%, а на десятки відсотків вже з початку року, то і інші виробники енергоресурсів також піднімають ціни.

Треба розуміти, що в цілому в ринковій економіці зниження цін таких тенденцій не буває. Воно може бути тимчасове явище на якийсь період часі, внаслідок заниженого попиту, але заниженого попиту у нас зараз не може бути. Навпаки, коли Україну, як і всі країни світу, поступово відпускають від карантинних режимів, різних обмежень, то, навпаки, зараз громадяни більше активно будуть їздити, споживати всіма видами транспорту, і автомобільним, і залізничним. Тому що півтора року були різні обмеження, в тому числі і по транспорту, люди були закриті. Зараз, коли ці карантинні обмеження знімаються, то природне бажання людей уже нарешті вийти з дому, а це значить для більшості - виїхати. А для цього потрібен транспорт: особистий, громадський, автомобільний, залізничний, авіаційний - все це пальне. Тому зараз на пальне підвищений попит. Якби уряд його не хотів штучно стримувати, якщо він паралельно піднімає ціну на газ і на електроенергію, то і пальне при такому підвищеному попиті цілком логічно також росте в ціні.