Олег Мусій
08.07.2021 16:14

Олег Мусій. В будь-якому випадку вакцинація краще, ніж перехворіти

В Україні обидва щеплення проти коронавірусу отримали більше мільйона чоловік, повідомили в Міністерстві охорони здоров'я. За останню добу провакцинували понад 100 тисяч осіб. Екс-голова МОЗ Олег Мусій розповів виданню From-UA.com, яку ситуацію з захворюваністю чекати восени.

Безумовно, чим більше людей буде вакциновано, тим більше воно вплине на ситуацію восени. Однозначно. Щодо штаму “Дельта”. Є повідомлення “Пфайзера” і “Модерни”, що вони ефективні на 70 і на 90%. В будь-якому випадку вакцинація краще, ніж перехворіти. Але міністерство не повідомляє, які групи воно щепило. Чи воно пішло по тому плану, який був затверджений, де 5 груп є, чи вони зараз щеплять всіх бажаючих.

Тому що якщо щеплення йде по плану і щеплять всі групи, то тоді ризик розвитку небажаних наслідків коронавірусної хвороби буде мінімізуватися. А якщо щепити молодь, то ризики залишаться, бо найбільша проблема у тому, що помирають люди, які старше 60 років і у кого є хронічні захворювання. От на них мало би бути спрямоване, перш за все, щеплення. Але в будь-якому випадку колективний захист буде формуватися.

Звісно, я не вірю, що вдасться провести до вересня 10 млн щеплень, про які новопризначений міністр говорив, але хоча б половина — це вже краще, ніж нічого.