Украина и Молдова
12.07.2021 14:06

Володимир Цибулько. Молдова розвертається в бік ЄС і НАТО. А що Україна?

11 липня в Молдові відбулися дострокові вибори в парламент. За даними екзит-пол, перемогу здобуває партія президента Майї Санду "Дія і солідарність". Політолог Володимир Цибулько розповів виданню From-UA.com, як це вплине на відносини з Україною. 

В Молдові, крім проблеми російської окупації Придністров'я, є інша проблема - це ревізіоністські настрої, і будь-яка політсила, яка розвертає Молдову в бік ЄС і НАТО, вона зразу ж потрапляє під активність тих, хто хоче об'єднання Молдови і Румунії. Тому Санду перший свій візит здійснила до Києва, після обрання президентом, це такий тонкий натяк на збереження суб'єктності Молдови. А друге, що Молдова буде на рівні з Румунією європейським гравцем. І найголовніше це після Додона відновлення стосунків з Україною, оскільки Україна має величезний кордон з Молдовою, в тому числі з Придністров'ям.

Україна завжди йшла назустріч з Молдовою, і зробила її морською державою, передавши кілька сотень метрів берега на Дунаї, і тим самим фактично Україна завжди виступала таким великим економічним партнером і тактовим партнером, тому що свого часу перекрила кордон із Придністров'ям. І це змусило придністровський бізнес акуратно прийняти умови Кишинева щодо сертифікації продукції. Тепер вся продукція Придністров'я сертифікується і експортується, як продукція Молдови. Тому в цьому плані Україна дуже багато зробила для Молдови. Я думаю, що зараз одне із завдань Майі Санду, окрім збереження стосунків з Україною, ще й синхронізація з Україною і поступу в ЄС і в НАТО.