Аваков и Зеленский
14.07.2021 15:49

Віталій Бала. Відхід Авакова — кінець епохи президента Зеленського

Чому Аваков так несподівано заявив про свою відставку?

Насправді дуже багато зараз версій, і деколи достатньо кумедно слухати і читати, що пишуть з цього приводу. Перше, на мою думку, це не була неочікувана відставка, бо якби він написав заяву місяць назад, ми б також не говорили б, що вона неочікувана, бо всі вже чекали, коли вже це станеться, і по великому рахунку, було зрозуміло, що це відбудеться.

Що стало основним аргументом, що він пішов у відставку? На мою думку, це певна інтуїція. Абсолютно зрозуміло, що ситуація в країні розвивається не в правильному напрямку, про це говорить і соціологія, про це говорять вже понад 60% людей. І така кількість людей буде тільки збільшуватися, особливо восени, бо тоді нам прийдеться ще раз зазирнути у свої кишені і зрозуміти, наскільки з нас хочуть більше витягнути грошей — я маю на увазі підвищення цін на газ, електроенергію і т.д. Тому ситуація розвивається в напрямку протестних настроїв. Це стосується і питання землі, яке Тимошенко не відпустить, і я думаю, що будуть серйозні зашквари, бо вже починаються рейдерські захоплення по відношенню до фермерів.

Тобто дуже багато чутливих для певних груп населення тем, які стосуються підвищення ціни прожиття кожного громадянина. І потрібно буде приймати рішення стосовно протидії протестним масам. І мені здається, що Аваков би не хотів, щоб його повністю ототожнювали з чинною владою. Бо вона, може, раніше, ніж вона думає, стане для наступної влади попередником, і він не хоче бути в числі цих попередників, до яких може бути дуже багато питань. Тому я думаю, що це превентивний хід, він є політтехнологічний.

Безумовно, є питання взаємостосунків, якихось домовленостей, але Аваков вчинив, чітко розуміючи і розраховуючи свої подальші кроки. Чи буде це пов'язане з Харковом? Я особисто не вважаю, що йому треба балотуватися на міського голову Харкова, бо у випадку програшу для нього нічим добрим це не закінчиться. Йому, як на мене, на сьогоднішній день було б набагато результативніше підтримати певні політичні проєкти, можливо, навіть і не публічно на якомусь етапі. Питання створення своєї політичної сили треба робити тільки тоді, коли проведена серйозна діагностика з точки зору рейтингу, антирейтингу і якихось перспектив. Все інше зараз — це домисли, це версії.

Є заяви, що це вже кінець епохи президента Зеленського і що зараз він буде швидко рухатися до того, до чого в свій час дійшов Янукович. Але побачимо, перше, хто проголосує за відставку, як він це мотивує, потім буде призначення, і потім протягом місяця вже буде більш-менш зрозуміло, що зі всього цього вийде, бо насправді якщо мова йде тільки про те, щоб підпорядкувати Національну гвардію безпосередньо президенту — це один момент, а якщо мова йде про реальну реформу МВС — знов виділити звідти державну службу, можливо, зробити чи Міністерство надзвичайних ситуацій, чи прикордонну службу, - це другий момент. Тобто конкретні дії потім покажуть, для чого це все було затіяно з боку чинної влади, не з боку Авакова, і які будуть наслідки.

Першій тривожний дзвіночок — це сьогоднішня акція пенсіонерів МВС. Факт той, що всі говорили, що літо у нас буде спокійним, воно навряд чи буде спокійним, якщо не публічно, то, безумовно, в непублічній сфері буде дуже багато різних рухів, зустрічей, консультацій і т.д.