Мовний закон
15.07.2021 15:33

Сергій Томіленко. Мовне питання може просто пересварити медіагалузь і всіх інших

Зараз дуже активізувалися певні дискусії, часто якісь політичні спекуляції відбуваються навколо цього мовного закону з його введенням. І, відповідно, ми бачимо, що якогось поміркованого підходу до впливу на медіагалузь, до врегулювання не відбувається, все це підміняється якимось політичними смислами.

Тому якщо говорити як це буде впливати на медіагалузь, на серіали, на накладення певних вимог і т.п., то тут більшою мірою ми говоримо про те, що урядовці, посадовці, влада якщо б розглядали корекцію якихось норм, то це треба було починати раніше, проводити певні дискусії з суспільством. Говорити, що пропонуються якісь певні норми, переглянутий термін їхнього запровадження, але щоб не було, що винятково з цього закону один галузевий, якій цікавить медіакомпанії, серіальний або інший. Бо фактично є певні зауваження до закону від такої медіагалузі, як друковані ЗМІ, від яких так само вимагається, від інформаційних сайтів, де є доволі жорсткі вимоги, які, коли приймався закон, недостатньо були проведені консультації з редакторами ЗМІ і не враховували специфіку споживання тих самих медіапродуктів.

Бо якщо за медіапродукт платить споживач кінцевий, то, відповідно, необхідно шукати якісь стимули або для споживача, або давати якісь гранти на випуск україномовних спецвипусків і т.п. Цього всього не було враховано тоді. Власне і зараз ми бачимо, що ведуться більше дискусії, що, можливо, певні лобістські правки будуть введені, а вони посилять якусь політичну напругу навколо мовного питання і можуть просто пересварити і медіагалузь, і інших. Тому, на жаль, зараз такий формат.

Але, з іншого боку, якщо ми говоримо, що певний час настає і певні правила гри вже давно б були запроваджені, то тут держава все одно повинна вже їх дотримуватися, а якщо переглядати, то робити це в трохи спокійніший формат. І, можливо, ті ж самі серіали і інші в якісь період, наприклад, три місяці, можуть все одно виконувати хоч і жорсткі ці умови закону, за той час, поки політики, які запропонують певні правки, які будуть сприйняті суспільством і які не концентруватимуться лише на лобізмі дуже вузької частки.