Володимир Чемерис
05.08.2021 13:54

Володимир Чемерис. Зеленському, як і попередній владі, невигідно повернення Донбасу

Правозахисник Володимир Чемерис в ексклюзивному коментарі From-UA.com высиловив свою думку з приводу заяви президента України Володимира Зеленьского у відношенні до жителів Донбасу. За словами експерта, президент може робити політичні заяви, які йому заманеться. Питання у тому, як відреагує на це суспільство і як відреагують на це правоохоронні органи.

- Поки що з цих слів я не можу сказати, що можна говорити про розпалювання міжнаціональній ворожнечі. Хоча в діях Зеленського такого розпалювання є дуже і дуже багато. Питання в іншому. Питання у тому, що Зеленському, як і попередній владі, так і всьому правлячому в Україні класу невигідно повернення Донбасу. В першу чергу людей Донбасу в Україну, тому що вони, по-перше, не будуть в жодній ситуації голосувати за існуючу владу і існуючі партії. А по-друге, на Донбасі найбільша концентрація робітничого класу в Україні. І поєднання протесту, наприклад, робітників Кривого Рогу, які нещодавно проводили свої акції на Криворізькому залізорудному комбінаті, з робітниками Алчевську, які так само проводили страйки і добилися результатів достатньо серйозних, для правлячого класу в Україні це абсолютно недопустимо з їхньої точки зору.

Звідти і такі пропозиції, наприклад, щоб позбавити людей на непідконтрольних територіях громадянських прав, в тому числі права вибору, що вже реалізується, коли 500 тис. громадян підконтрольного Донбасу навіть були позбавлені права голосувати на місцевих виборах. Тому тут в першу чергу має бути політична оцінка суспільством того, що говорить Зеленський. Це знак того, що не збирається влада припиняти війну на Донбасі, не збирається відновлювати громадянські права українців як на непідконтрольній, так і на підконтрольній території.