Олександр Кочетков
06.08.2021 15:08

Олександр Кочетков. Зеленський хоче мати під контролем всі силові структури

Українська влада роздумує про поділ Міністерства внутрішніх справ. Першими хочуть відокремити Національну гвардію і прикордонну службу. Навіщо це команді Зеленського і чому в МВС проти, в ексклюзивному коментарі From-UA.com розповів політолог Олександр Кочетков.

- По-перше, підтверджую, такі наміри є. За моєю інформацією, саме вимога з боку президента зробити таке подрібнення МВС, було умовою, на яку б Аваков не погодився, і це цілком зрозуміло, тому що він власне і створював це об'єднання. Створювалося воно для того, щоб в післяреволюційний час і прямої ескалації агресії з боку РФ мати максимальну керованість силових структур, які можуть бути дотичними до силових структур. І саме тоді зусиллями Авакова з внутрішніх військ зробили Нацгвардію, дуже озброїли. Це одна з найпотужніших наших бойових частин, яка пристосована до того, щоб діяти всередині країни.

Яка тенденція зараз з боку Зеленського? Він, по-перше, хоче мати все під контролем всі силові структури — це по-перше. По-друге — він хоче роздавати посади всім своїм друзям, приятелям, знайомим. Чим більше посад, тим він вважає за краще. Тому, по-перше, розділення такого потужного міністерства дозволяє президентові отримати безпосередній вплив на Нацгвардію, підпорядкування її як Верховному головнокомандувачу. Тобто це питання можна вважати вирішеним, про це мріяли всі президенти — щоб керувати внутрішніми військами. Про Нацгвардію мріяв і Порошенко, бо вона була створена за його часів, але вдалось Зеленському. А прикордонники, МНС-ники і все таке інше — так чи інакше, це вплив на ситуацію дуже потужний.

З іншого боку, це й фінансові потоки. Тому чим більше людей вдасться владі зараз поставити на міста, які контролюють фінансові потоки, тим вона вважає за краще. Державі це не зовсім на користь, скажімо так. На моє переконання, МНС може бути окремо, а прикордонники повинні бути в одній системі, бо якщо їх роз'єднати, то знов роз'єднаються інформаційні бази. Наприклад, прикордонники мають інформацію, що це є порушник якихось митних правил, а Нацполіція і МВС про це знати вже не будуть. І навпаки: Нацполіція знає, що це злочинець, а погранслужба не знає, чи можна його випускати, чи ні, бо у них роз'єднана інформаційна база. Так було. Ця проблема була вирішена, коли їх з'єднали, зараз ми знов можемо мати таку проблему. А от МНС — там своя специфіка, вони можуть бути і окремо.