Вакцина
10.08.2021 10:56

Олег Мусій. Всіх без розбору колоти третьою дозою не потрібно

Фармкомпанії Pfizer і BioNTech заявили, що отримали «обнадійливі дані» в випробування третьої, бустерной дози вакцини проти коронавируса після повної щеплення людини (тобто після двох доз). В ексклюзивному коментарі From-UA.com екс-голова МОЗ України Олег Мусій заявиив, що вважає непотрібним вакцинування всіх без розбору третьою дозою.

- Я думаю, що загалом всіх без розбору колоти третьою дозою не потрібно, можливо, навіть й шкідливо. Третя доза можлива теоретично тільки для тих, у кого буде уже низький титр антитіл. От для тих людей, в яких або після захворювання імунітет знизився через півроку - рік, або він не був викликаний вводом попередніх доз вакцин. От таким людям на фоні їхнього здоров'я і благополуччя теоретично можна пробувати рекомендувати третю дозу.

Але це має бути абсолютно усвідомлено, з одного боку, а з другого боку, абсолютно добровільно. Але чергова ідея, яка виникає у декого в головах, що а давайте третю, п'яту, двадцять п'яту — це виглядає смішно без пояснення і роз'яснення фахівців.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.

Олег Мусій
Президент Всеукраїнського лікарського товариства