Володимир Зеленський
18.08.2021 16:34

Володимир Омелян. Про чергову ідею-фікс Зеленського

На фоні триваючої війни, пандемії, повальної корупції і некомпетентності влади, Президент України Володимир Зеленський продовжує проштовхувати власну ідею-фікс - створення державної авіаційної компанії.

Запитання, якщо ти оголосив приватизацію всього державного майна, для чого створювати ще одну державну компанію - винесемо за дужки. Як і що таке «децентралізація міжнародних авіаперевезень».

Нелогічність і бардак вже давно стали девізом зеленої команди.

Просто пройдемося по ключових пунктах:

1. В країнах ЄС і США пріорітетна увага для розвитку внутрішнього сполучення надається швидкісному електрифікованому залізничному сполученню, як найекологічнішому виду транспорту. Розвинута автодорожня мережа не подвиг, а факт.

2. Українські приватні національні авіакомпанії дуже важко пережили пандемію 2020 року. Причому, на відміну від їх іноземних конкурентів, яких щедро підтримувала і дотувала власна влада, Уряд України не виділив жодної копійки.

3. Французька компанія Aerogestion, яку залучили до консультування без жодного тендеру, спеціалізується на управлінні прибутковості невеликих авіакомпаній і немає жодного досвіду зі створення авіакомпаній чи консультуванні урядів.

4. Світовий досвід свідчить, що великі класичні авіаперевізники з державною часткою декларували збитки/зниження прибутку навіть до пандемії. Низка компаній збанкрутували, решта - тримаються на плаву лише за рахунок величезних державних вливань, прихованих дотацій урядів чи нових фінзапозичень.

5. В новітній історії Європи була створена єдина державна авіаційна компанія - Nordica, замість збанкрутілої теж державної Estonian Air. На сьогодні в Європі немає жодної авіакомпанії, де частка акцій держави була би >50%.

6. Державна авіакомпанія може успішно існувати лише в умовах монополізації ринку, преференцій в наземному обслуговуванні і суттєвих фінансових вливань з державного бюджету. Однак, такі дії матимуть значні проблеми для антимонопольного законодавства та суттєво утруднить вихід на міжнародні ринки, де працює конкуренція і високоефективний ринок.

7. Кадри і корупційні ризики: як свідчить досвід кадрових призначень в авіаційній галузі відчувається брак фахівців-управлінців. Обіймати керівну посаду в новостворюваній державній компанії будуть готові лише авантюристи, але точно не Безос чи Маск.

Вартість створення державіакомпанії з лізинговим флотом у 10-20 літаків складатиме мінімум декілька сот мільйонів доларів, з наступними щорічними аналогічними вливаннями. Тобто, вартість проекту Зеленського до моменту виходу бодай у беззбитковість - від 1 млрд дол США.

Показовим є досвід однієї великої державної авіакомпанії з арабського регіону - через величезний корупційний скандал і доведені розкрадання десятків мільйонів доларів нещодавно було звільнено і віддано під суд керівництво авіакомпанії, міністра фінансів і низку інших топ-службовців. Чи ми саме такий досвід хочемо імплементувати?

8. У найкращий рік в історії авіації України - 2019 - ми перевезли 24,33 млн пасажирів, збільшивши пасажиропотік за 2016-19 рр у 2,5 рази. З них понад половину перевозять українські авіакомпанії, які сумарно володіють флотом у 73 борти.

Через непродумані дії Уряду у зв’язку з пандемією та відсутністю програм стимулювання галузі - пасажиропотік у 2020 впав на 80% і досі не відновився в повному обсязі.

9. Замість витрачання коштів платників податків на сумнівні з точки зору окупності проекти з високими корупціоногенними ризиками, доцільно:

  • скасувати ПДВ на внутрішні авіаперевезення, ввести нульовий акциз на авіапаливо, розробити фінансові механізми дешевого лізингу літаків для українських авіакомпаній
  • знизити аеропортові тарифи і збори, ліквідувати корупційні схеми з оренди державного/муніципального аеропортового майна.
  • розпочати нарешті масове відновлення регіональних аеропортів (за 2019-21 рр не збудовано жодного летовища з 16, обіцяних Зеленських)
  • включити компанію Антонов у кооперацію з Боїнг або Ейрбас для виробництва вантажних літаків і продажу їх на експорт. Вивчення можливості вироблення невеликих регіональних пасажирських літаків сімейства Антонов за умови їх конкурентоздатності.
  • забезпечити високу конкуренцію та прозорість галузі, з акцентом на лоу-кост сегмент, і обов’язковою непрямою підтримкою українських авіакомпаній.

І, до речі, щоб українські авіакомпанії були конкурентними на ринку міжнародних перевезень і Україна стала повноцінним хабом між Сходом і Заходом - треба перемогти Москву і завершити війну.

Бо допоки українські авіакомпанії облітатимуть Росію і Білорусь, а іноземні авіакомпанії ні - доти хабу не буде.

Тому дуже раджу пану Зеленському, якщо в нього є зайвий 1 млрд дол - наразі віддати 100 млн наявним українським авіакомпаніям, а решту 900 млн витратити на будівництво летовищ і покращення залізничної інфраструктури.

Джерело