Беслан
03.09.2021 11:52

Мирослав Гай. Беслан - пам'ятаємо

Ще до війни я багато подорожував по світу, часто один, пішки та автостопом. І мені довелося побувати у Беслані, де відбувся один з найбільших злочинів Путінської Росії - масовий розтріл дітей у школі Беслану. Я побував у тій школі, в її спортзалі де зараз є меморіал пам'яті жертв тих подій. 

Тоді, 1 вересня 2004 року школа була захоплена бійцями  Шаміля Басаєва. Басаєв вимагав перемовин, але російська влада вирішила пожертувати дітьми і знищити іх разом з бойовиками.  3 вересня, під час розстрілу школи федеральними військами РФ,  загинуло 334 дитини. 

Більшість міжнародних та російських незалежних експертів упевнені, що бійню можна і треба було уникнути.

З самого початку Російські очільники брехали і про кількість заручників і про обставини перебігу операції. 

Саме Путінські війська розстріляли ту школу із усіх можливих видів озброєння, навіть використавши піхотний вогнемет Джміль, бойовий  вертоліт і танк.

Повноцінне розслідування так і не було проведено.

Матері Беслану досі вимагають справедливості.

1 вересня 2016 року, в річницю трагедії, під час траурних заходів в місті Беслан п'ятеро мам зняли куртки, під якими були білі футболки з написом «Путін – кат Беслана».

Деякі фахівці з інфорційних операцій вважають, що відомий мем на пісню Шуфутинського "Третье сентября" почав розповсюджуватися у соціальних мережах російськими спецслужбами саме для того, щоб інфошумом перебити будь-які спогади та згадки про ті події та злочин Путіна у Беслані.

Беслан - пам'ятаємо.

Джерело