Протести
08.09.2021 13:01

Віктор Таран. Як влада намагається уникнути протестів в Україні

Восени в Україні слід очікувати нових акцій протесту і в Офісі президента вже показують своє занепокоєння ситуацією. Про це в ексклюзивному коментарі From-UA.com заявив політолог Віктор Таран.

- Насправді акції — це абсолютно звична ситуація. І якщо ми подивимось зараз на те, що відбувається в Європі та світі, то побачимо, що там це відбувається постійно. Зокрема в Канаді на днях закидали каміннями прем'єра Трюдо люди, які протестували проти політики в сфері локдауну. Такі ж процеси відбуваються в Німеччині, Франції. Протестувати проти недолугої політики — це абсолютно нормально.

Друге. Те, що протести будуть, і те, що їх бояться, свідчить сьогоднішня заява пана Баканова, який трохи з переляком почав висказувати, що в Україні є три загрози: це РФ, яка готує військові навчання 2021, вибори до Держдуми і, як він сказав, фейкові протести. Що це означає? Що влада чудово розуміє, що восени будуть протести, вона їх боїться і вже намагається їх децентралізувати, дегуманізувати і дискредитувати, намагаючись показати, що це не будуть протести людей, а це будуть ряжені за гроші.

І вони не помиляються, тому що протести дійсно будуть, тому що є об'єктивні фактори. Один з яких — це ріст цін на тарифи, який буде досить жорстким. А друге це те, що беззуба політика уряду Шмигаля привела до того, що 1,5 млн сімей втратили право на отримання субсидій. Тому очевидно, що люди будуть протестувати.

Більш того, може бути ще один фактор, що у разі, якщо продовжиться тиск на Україну з боку Франції та Німеччині і РФ, щоб імплементувати формулу Штайнмайєра в інтерпретації Росії, звичайно, це викличе супротив людей. Тому, скоріше, на початок листопада такий ризик існує. Бо зараз буде ще жовтень, платіжок ще немає, тепла гарна погода, ще частина активності буде перенаправлена на дострокові вибори в частині областей. І в Німеччині новий уряд прийде до влади тільки в кінці вересня, буде переформатування коаліції, тобто в середині жовтня чекати якихось активних дій щодо України не варто. А от зсередини жовтня, коли почнеться тиск і підуть платіжки, от на листопад це все і прилетить.