Коронавирус в Украине
29.09.2021 14:16

Олег Мусій. Про вакцинацію та новий спалах ковіду

Рекордна кількість захворювань на коронавірус в Україні пов'язана зі штамом "Дельта". Це природне явище. Пов'язане з тим, що керівництво держави не розуміє, не знає, не вміє і не компетентне в епідеміологічних питаннях. Про це в коментарі From-UA.com повідомив екс-голова МОЗ Олег Мусій.

- І всі дії, які відбуваються, вони хаотичні, несистемні і непродумані. Тому це природній розвиток коронавірусу, чергова хвиля нахлинула на Україну, нічого тут такого надприродного немає. Чи пов'язане це з щепленням? Дуже-дуже відносно. Якщо б у нас було щеплено 85-90%, тоді, можливо, це зменшило б хвилю, а так жодним чином ні. І не вплине в майбутньому у зв'язку с недовірою до дій влади і до щеплення у тому числі.

І насилля, яке намагаються застосувати по відношенню до певних категорій щодо вакцинації, не сприяє довірі і тому, щоб були бажаючі робити вакцинацію. Тим більше, щепитися потрібно було б категоріям населення, які найбільше помирають від ускладнень, а не всім підряд, як зараз це намагаються зробити. Тому ця недолугість має свої негативні наслідки.

Будь-які обмеження впливають і зменшують кількість нових захворювань. Єдине, чи вони доцільні чи ні — це вже інше питання. Тут питання у тому, щоб медична система не сортувала хворих, коли відмовляють у медичній допомозі. Реанімаційні ліжка вже фактично заповнені в Україні, і це при захворюванні в 10 тисяч. 10 тисяч — це теж відносний показник, треба знати, скільки людей помирає. А тут уже критично — вже більше 200, це вже погано, це вже потрібно вводити обмеження. А як буде, не дай боже, 500, а до цього все йде, тоді буде тотальний локдаун просто необхідний, щоб медична система могла надати медичну допомогу.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.

Олег Мусій
Президент Всеукраїнського лікарського товариства