Паспорт
01.10.2021 13:02

Віталій Бала. Паспорт негромадянина - добре чи погано?

Політолог Віталій Бала вважає іде і напрямок введення паспортів негромадян правильними. Але формулювання і пропозиція, на його думку, є не зовсім коректними. Про це він заявив в коментарі From-UA.com.

- Я вже з 2014 року казав, що для того, щоб вирішувати питання, пов'язані з війною, треба приймати адекватні закони. Не можна жити за законами мирного життя і сподіватися, що вони будуть працювати. Під час війни це абсолютно недоречно, тим більше що ніхто не хотів об'являти там воєнний стан. І в цей ситуації треба прийняти комплексний закон, який я умовно називаю про антидержавну діяльність, щоб був окремий закон про колаборацію, про інформаційну безпеку, про економічний напрямок, економічний стосовно торгівлі, економічних стосунків з РФ і т.д.

І в цьому законі якраз і була б пропозиція, щоб громадяни України, які проявляють себе як колаборанти, як агенти в залежності від того, що вони роблять і що заявляють, повинні нести відповідну відповідальність. Тобто цей закон мав бути превентивним заходом, умовно кажучи, від підмітання вулиць 15 діб до кримінальній відповідальності, позбавлення громадянства і т.п. Це, безумовно, потрібно вносити зміни до Конституції.

Тобто без суду, я вважаю, це абсолютно неправильно, ми маємо рухатися в законодавчому полі. І суд тоді б приймав, що потрібно робити відповідно до подій. Бо якщо вони своїми діями, своїми заявами не шкодять національній безпеці України в тій мірі, щоб позбавляти громадянства, тоді я не бачу сенсу.

Питання в іншому — що зараз, коли на тимчасово окупованих територіях було введено сотні тисяч паспортів РФ, то, як мінімум, потрібно внести якісь зміни до закону про вибори, де мало б чітко вказано, що громадяни України, які мають інше громадянство, вони не мають право приймати учать у виборах, бо це виглядає нонсенсом, коли громадяни країни-агресора будуть голосувати за місцеві органи влади чи за вищий законодавчий орган ВР. Тобто все треба вирішувати комплексно. Такі точкові пропозиції не зможуть вирішити питання. Якщо буде закон як превентивний захід, я думаю, що 80%, а може, і більше людей, які дозволяють собі певні заяви і дії, вони просто перестануть це робити.