Валентин Гладких
01.10.2021 14:07

Валентин Гладких. Про громадянство та сірі паспорти

Введення паспортів для негромадян політолог Валентин Гладких назвав маячнею та порадив депутатам від "Європейської солідарності" взагалі ввести паспорти не українців і не громадян України для тих, хто "не голосує за сивочолого гетьмана".

- Чомусь я не здивований, що це саме депутат від ЄС надав таку пропозицію. Я думаю, що більшої маячні не можна собі уявити. Гіпотетично можна було це зробити, коли Україна здобула незалежність і піти шляхом, яким пішли прибалтійські держави, коли для того, щоб отримати громадянство, треба було пройти певні іспити. І тільки після того, як ви їх проходили, ви отримували повноцінне громадянство. Але наголошую: вас не позбавляли громадянства, просто що його отримати, треба було відповідати певним критеріям.

Більш того, і сьогодні в більшості держав світу, включно з РФ, для того, щоб отримати російський паспорт для не громадян, тобто якщо ти не народився у РФ, хто не відповідає праву крові і землі, треба проходити іспити на володіння мовою. Це все є, це не є чимось унікальним. Це одна історія. А якщо ми говоримо про те, що у нас вже є люди, які є громадянами України, то позбавити їх громадянства практично нереалістично, бо громадянство є природним правом людини.

Була тільки одна держава у світі, яка позбавляла громадянства — це СРСР. У деяких представників ЄС, які так інтенсивно проводять декомунізацію, у них декомунізація перемістилася, тобто деякі практики тоталітарних режимів вони хотіли б застосувати в демократичній Україні. Тому ця ідея є абсолютно абсурдною. Якщо хтось з громадян України здійснює якусь діяльність, яка шкодить Україні, а це визначається ККУ, то таких людей треба просто притягати до відповідальності в установлений законом спосіб.

А всі ці розмови проте, хто за кого голосує — я ще раз повторюю: мені може не подобатися Порошенко, головне, що він подобається мільйонам українських виборців. Мені може не подобатися Тимошенко, головне що вона подобається мільйонам українських виборців. Мені може не подобатися Бойко, головне, що він подобається мільйонам українських виборців, у яких є такі самі українські паспорти, і вони такі самі громадяни України, як і я. І якщо я візьму на себе зухвалість визначати, що я кращий громадянин, ніж виборці Бойка, то це шлях у нікуди. А чому я буду визначати? Може, вони будуть визначати, що я неправильно голосую. Тому намагання досягнути якихось примарних цілій репресивними шляхами виглядають просто смішно. І декому треба вичавлювати по краплі “совок” зі своє голови.