Зеленський та Разумков
20.10.2021 15:13

Зеленський впав, Разумков виріс, Юля підіймається, Порошенко стабільний

Вперше після президентських виборів 2019 року рейтинг президента В.Зеленського впав суттєво нижче, ніж він отримав голосів у першому турі. Тоді, 31 березня 2019-го, нагадаємо, за «Голобородька-Зеленського» неочікувано проголосувало 30,24 %. Якби вибори відбулися найближчої неділі, за Зеленського готові проголосувати 24,7 % виборців (серед тих, хто визначився). Такі результати опитування КМІС

Це все ще дуже багато, однак вперше можна сказати, що фанати корумпованого, не патріотичного та кричуще не компетентного президента опинилися в явній меншості по відношенню до загальної кількості виборців. Під час попереднього опитування місяцем раніше у В.Зеленського було 33,3 %. Тож тенденція очевидна – мінус 9 %. Однак якщо врахувати, що цьому передувало (гучний розвиток скандалу із фактично національною зрадою президента Зеленського, який видав операцію по впійманню російських військових злочинців-«вагнерівців» союзнику Путіна Олександру Лукашенку, вкрай непопулярні дії влади по відставці спікера Олександра Разумкова, перманентні скандали навколо депутатів - «Слуг», підняття цін на газ для населення, без перебільшення катастрофа з ростом епідемії коронавірусу (півтисячі трупів на день – це не жарти!!)  та найголовніше (з точки зору українського виборця) – одкровення про те, що дорогий Володимир Олександрович – зовсім не Голобородько, а всім світом визнаний корупціонер-офшорник, який серйозно підозрюється в участі в відмиванні 40 мільйонів доларів, вкрадених у вкладників Приватбанку) – якщо врахувати всі ці обставини, то падіння надзвичайно незначне, і слід визнати, що телевізор в Україні все ще продовжує перемагати холодильник і просто здоровий глузд.

Куди пішли ці 9 % голосів? Найбільше дісталося відставленому спікерові Олександрові Разумкову – з червня (за вересень по Разумкову даних нема) по жовтень його рейтинг зріз на 4 % - з 3,1 до 7,1 %, і він опинився в числі тих, кого вже гіпотетично можна розглядати як кандидата на другий тур. До Разумкова, очевидно, відкололися 1,2 % від Петра Порошенка (який продовжує впевнено займати другу сходинку з 15,6 % тих, хто визначився) та 0,9 % від Ігоря Смешка (який тримає п’яте місце із 7,8 %). Разумков тепер став головним конкурентом Смешка на полі «чесних та компетентних професіоналів» без ухилу в «націоналізм» (як їх обох сприймають їх власні виборці).

Чи втримає Разумков цю позицію? В найближчій перспективі малоймовірно. Хіба лиш, якщо  події навколо його персони продовжаться, - наприклад, єкс-спікера почнуть позбавляти мандата і він знову ідеально впишеться в образ так любимої українцям «жертви». Тому що ці 7 % - явний  результат його публічного «жертвоприношення» як голови Верховної Ради. В противному разі дуже вірогідний відкат (хоча навряд чи голоси повернуться назад до Зеленського). 

На цілі 1,9 % виросла Юлія Тимошенко – з 10,3 до 12,2. Це – очевидний результат її традиційної антиподорощувальної риторики на комунальні мотиви, вона міцно сидить на третьому місці в рейтингу. Буде газ дорожчати далі – буде рейтинг ЮВТ й далі зростати, причому саме за рахунок «віруючих» Зеленському. І не лише тому, що відповідальність за погіршення життя у людей цілком логічно асоціюється з поганою роботою влади, але й тому, що електорати Тимошенко та Зеленського – близнюки-брати. Два з половиною років тому Зеленський забрав собі більшу частину тих, кому «все одно, аби не Порошенко», тепер, з наближенням комунальної катастрофи – і особливо в разі холодної зими, ця партія імені «все одно» вертається до своєї «законної» господарки.  

політолог Володимир Сонюк
політолог Володимир Сонюк

Четвертий у рейтингу Юрій Бойко практично не змінив свого положення (хоча трохи впав, - було 9,5, стало 9,4), так само Євгеній Мураєв (знизився з 6,4 до 6,2 %), Віктор Медведчук має 2,9 % (дані за вересень по Медведчуку відсутні) – загалом ця трійка відверто проросійських кандидатів має 18,5 %, і явним позитивом є те, що від 9 %, котрі за місяць відкололися від Зеленського, до них ніхто не побіг.

Ще одним політиком, який трохи надолужив за рахунок «зелені» - Олег Ляшко – 4,6 % місяць тому, і 5,1 % зараз.

Лідерами знизу традиційно стали Олег Тягнибок (з червня його рейтинг впав з 1,7 до нинішніх 1,3 %) та Кіра Рудик (стабільні 0,8 %)

Крім того, з абсолютно невідомих причин КМІС чомусь не включив у рейтинг мера столиці Віталія Кличка. Є підозри, що його прізвище могло б відтягнути ще додаткових 0,5 – 1 % від рейтингу глави держави – будемо чекати результати опитування від інших компаній.

Загалом потроху, хоча й дуже тяжко - через великі корупційні травми та людські жертви, український політикум вирулює на загалом типову для України ситуацію: коли офіційний глава держави, попри зосереджені в руках чималі повноваження, перестає бути політичним гегемоном, перетворившись лише на один із «центрів тяжіння». А відтак – наше політичне життя обіцяє ставати все різноманітнішим та цікавішим.