Коктейль Молотова
22.10.2021 14:08

Валентин Гладких. Про напад на дім Ігоря Жовкви

В ніч на 22 жовтня в Києві напали на дім заступника Офісу президента Ігоря Жовкви. Що могло стати мотивом для нападу та чи не міг він бути спланований From-UA.com вирішив запитати у політолога Валентина Гладких.

- Є класна приказка: люди, які вірять в всесвітню змову і конспірологію — це люди, які ніколи і нічого не намагалися самостійно організувати. Тому що насправді, якщо б ви спробували організувати звичайний захід, як шкільний концерт, то ви б зрозуміли, що це є вельми проблематичним, не таким легким видається. А організувати глобальну змову, або такі інсценіровки — це не так легко, як здається. Це один момент.

Те, що в даному аспекті треба правоохоронним органам, по-перше, дуже жорстко покарати за всією суворістю закону, тому що якщо українська держава хоче зберегтися, і політики, які, умовно кажучи, є привілейованим класом в державі, також хочуть зберегтися, то вони повинні встановити табу на використання насилля для досягнення політичних цілей. Тобто використання насилля для досягнення будь-яких цілей має бути табуйованим, і будь-хто, хто порушує це табу, має жорстко каратися, бо інакше ми можемо просто зануритися у хаос. Тут не може бути ніяких дискусій, безвідносно щодо симпатій чи антипатій.

Нехай встановлює слідство, хто його замовляв. Якщо не встановлять, бо й так може бути, бувають випадки, коли не вдається встановити замовники. І так трапляється. Нехай получить свої 5-7 років, нехай сидить думає над своєю поведінкою. А якщо встановлять, то покарати і замовників, безвідносно до того, хто ці люди. Треба повертати державі монополію на використання насилля, бо лише держава повинна мати монопольне право на легальне насилля у межах і випадках, визначених чинним законом. 

Давайте згадаємо інші кричущі випадки — чим все закінчилося? Як там справа того чоловіка, який Кабінет міністрів захоплював нещодавно? Де той персонаж, якій міст Метро захоплював? Треба припиняти цю історію, бо якщо такі соціальні практики не будуть репресуватися, то опосередковано є потурання таким практикам. Це означає, що завтра будуть інші це робити. Тому в даному аспекті треба винести за дужки — подобається, не подобається влада, подобається чи не подобається вам цей персонаж. Це не має значення, бо всі рівні перед законом. І ті, хто подібні кроки інспірує, їх треба притягати до відповідальності, а тих, хто виконує, тим більше.