ДТП Харьков
27.10.2021 16:18

Сергій Войченко. Той, хто дав підлітку цей автомобіль, несе не меншу відповідальність

Загалом в українському суспільстві відсутня культура дотримання взагалі будь-яких правил. Про це From-UA.com повідомив правозахисник Сергій Войченко, коментуючи смертельну аварію в Харкові, яка трапилася вчора.

- Подивіться, як реагує суспільство на п'яного за кермом. Журналісти проводили колись експеримент на Хрещатику, де журналіст, зображуючи п'яного намагався сісти за кермом. Із 10 чоловік його зупинив один чи двоє. Сприйняття суспільством: "красавчик сів за руль, скільки ж мені треба?"

Плюс давайте не будемо забувати, що низький авторитет взагалі і влади, і правоохоронних органів. Вони цьому ще сприяли. Розпочалося це все ще за часів Ющенка, який почав нищити взагалі правоохоронну систему, а добили її в 2014 році, коли співробітників правоохоронних органів просто ставили на коліна, які виконували свою роботу. 

Плюс виховання батьків. Зрозуміло, чому люди можуть навчити своїх дітей? Іноді вони просто відкупаються цими грошима. Що таке 16-річному підлітку дати за кермо автомобіль “Інфініті”? Про що думають в цей час батьки? Чи є в них розум, чи є в них голова, чи є в них взагалі сприйняття інтелекту? Вони сприймають суспільство, що всі навколо чернь, що всі навколо бидло, одні вони красиві і разом з їхнім синочком. Ось так сприймається, дуже прикро, більшістю.

Тому питання того, що може зробити суспільство? Можна скільки завгодно збільшувати покарання, розповідати про те, що в Україні витрачається більше 12 млрд, витрачено вже зараз на різного роду нав'язані західними кураторами органи типу НАБУ, САП, Вищий антикорупційний суд і т.д. Витрачаються мільярдні кошти, а простий українець при цьому почувається незахищеним. Всі ці органи створюються з єдиною метою, щоб перерозподілити грошові потоки, в тому числі взяти на крючок українських посадовців, щоб вони не шаліли і слухалися тих, хто управляє цими органами.

Тому ми зараз з вами маємо досить прикру ситуацію, коли п'яні за кермо продовжують сідати, суспільство на це не реагує. Тут питання не в законах, а в цілому в довірі суспільства до влади, до всього. Кожен горобець у лісі вважає себе головним, а це призводить до таких наслідків. Це не важливо, чи це мажор, чи не мажор. Вони як сідали, так і будуть сідати за кермо, якщо не схаменуться їхні батьки. Можна було б довго говорити про знищену систему освіти, про відсутність її авторитету. Навіть елементарно давайте пригадаємо, що були раніше гуртки юного даішника. Співробітники міліції приходили, проводили уроки в школах. Хто це зараз робить? Ніхто.

Це все продукується в родині, родина сама не поважає ні державу, ні суспільство, ні закон. Дитина ж приходить додому і що чує? Вона копіює поведінку батьків, і потім це все виливається в такі ситуації.

Плюс зрозуміло, що в 16 років він взагалі не мав права сідати за кермо, тому що це несформована особистість. І звичайно, коли він сідає за кермо такого потужного автомобіля, який розвиває досить велику швидкість, очікувано, що він захоче спробувати максимум. Тому що підлітки, вони взагалі завжди привикли жити на максимум. Той, хто дав йому цей автомобіль, не меншу несе відповідальність за смерть водія "Шевроле".