Вугілля
29.10.2021 10:43

Андріан Прокіп. Про зупинку ввезення російського енергетичного вугілля

З 1 листопада Російська Федерація зупиняє постачання енергетичного вугілля в Україну. Що це означатиме для України, From-UA.com вирішив запитати у експерта з енергетики "Українскього інституту майбутнього".

- Цього року у нас є серйозні проблеми із формуванням запасів вугілля на складах теплових станцій. Позавчора були проведені аукціони на доступ для міжнародних перетинів для імпорту потенційного з Білорусі і Росії на листопад у достатньо високих обсягах. У нас ситуація така складається на зиму, що буде дефіцит електроенергії. Треба буде або зменшувати споживання, або імпортувати.

Зараз компанії активно імпортують, тобто вони зафрахтували, чекають, поки вугілля прийде, і це не тільки Росія, це Польща, Казахстан, США, Колумбія. З точки зору Росії цей крок можна розцінювати як два варіанти мети. Перший — це або просто створити проблеми для нас взимку, тобто це ситуація, подібна до 2014 року. Або це просто зменшити у нас пропозицію вугілля для того, щоб ми у них більше імпортували електроенергії.