Вакцинація
01.11.2021 15:10

Володимир Чемерис. У нас життя і здоров'я людини перетворено у товар

У ряді областей України у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби посилюють карантинні обмеження. Відтепер у регіонах "червоної" зони громадянам без вакцинації заборонено вхід до закладів, ТРЦ, магазинів, за винятком продуктових, а в деяких містах і проїзд у громадському транспорті. Відомий російський виконавець Андрій Макаревич запропонував лікувати не вакцинованих за гроші, а тих, у кого є сертифікат про вакцинацію - безкоштовно. Чи готові в Україні дійти таких заходів і наскільки це законно, From-UA.com вирішив дізнатися у правозахисника Володимира Чемериса.

- Законодавство і Конституція говорять, що люди мають основоположні права: свободу пересування, зібрань, слова. І що лікування (а вакцинація — це лікування) може бути виключно добровільним. Ніхто не може примусити, ніхто не може звільнити людину з роботи, якщо вона не вакцинувалася. Це заборонено і Конституцією, і законодавством. Але у нас можуть.

Тому що у нас, наприклад, телеканали закриваються всупереч Конституції, всупереч основоположним правам свободи слова указом президента. У нас можуть дійти, і такі ініціативи у нас вже є — звільняти з роботи. Безсумнівно, карантинні заходи мають бути, але вони не повинні і не можуть порушувати Конституцію. У нас вже минулого літа КСУ ухвалив рішення про неконституційність низки положень Кабміну про карантинні заходи, правда, потім іншу постанову прийняли, таку ж саму антиконституційну. І у нас суди в 90% випадків ухвалюють рішення, якщо, наприклад, виписали штраф людині за те, що вона маску не носить чи ще щось, приймають рішення на користь громадян. І навіть один львівський суддя написав в рішенні, що коронавірус тимчасовий, а Конституція вічна.

Тобто це все протирічить Конституції, маються на увазі такі речі, як скасовують свободу слова чи зібрань, але чи може дійти до такого, що якесь платне лікування або ще щось — звичайно, може, тому що у нас вся медицина стала платною, і нас життя і здоров'я людини перетворено у товар. Але всі ці обмеження, звичайно, неконституційні.