Денис Шмигаль
01.11.2021 15:32

Віктор Таран. Заміна в уряді Шмигаля планувалася давно

Заміна в уряді Шмигаля планувалася давно, про це говорилося з липня цього року. Всі очікували ротацію саме на жовтень-листопад, якраз напередодні старту опалювального сезону і напередодні самих чутливих соціальних тем для цієї влади. Про це в ексклюзивному коментарі From-UA.com повідомив політолог Віктор Таран.

- Мова тоді йшла і про прем'єр-міністра, і про міністра соціальної політики, але не йшла мова про міністра оборони. Але бачите, ситуація перегралася за ці 4 місяці, і було ухвалене рішення наступне — що замінити окремих міністрів, але не чіпати Шмигаля.

Чому не чіпати, тут все дуже просто — немає голосів під нового прем'єр-міністра. Тобто на звільнення є, а не призначення нового немає. Чому? Як показувало останнє голосування за відставку Разумкова, за призначення Корнієнка, у “слуг народу” немає своєї монобільшості на 226 голосів. Вони це можуть робити хіба що з “Довірою” чи “За майбутнє”. А це говорить про те, що Зеленський не призначить свого прем'єр-міністра, а прем'єр-міністр — буде такою компромісною фігурою між цими групами.

Тим паче “Слуга народу” могла опинитися в пастці — ті партії просто поставили б ультиматум: став нашого, або не голосуємо. Тим паче, що у них були свої кандидати. Як мінімум, “За майбутнє” є кандидат Палиця, якого вже якісь рік намагаються просунути на прем'єр-міністра. Тому, щоб не потрапити в цю пастку, було ухвалене рішення все-таки не міняти прем'єра, а поміняти лише окремих міністрів.