Антиковидные митинги
03.11.2021 15:45

Сергій Таран. Про антиковідні мітинги

Сьогодні у багатьох містах України відбуваються акції проти ковід-вакцинації. Людей автобусами підвозять до деяких міст, учасників акції розганяють силоміць і затримують. Що вплинуло до проведення масових протестів і хто за цим може стояти, From-UA.com спробував дізнатися у політолога Сергія Тарана.

- Я не бачу в цьому кампанії проти президента, тому що президент, на жаль, не є активним пропагандистом вакцинації. Ми зараз бачимо по всій Україні великі борди про “Велике будівництво”, і там є посилання на президента, хоча він формально до цього не має ніякого відношення. Але хоча б кілька роликів можна було зняти за вже півтора роки пандемії замість тих коштів, які витрачені на ці білборди?

Тому, на жаль, у нас немає жодної роз'яснювальної роботи для громадян з боку влади про необхідність вакцинації. Ми останні в Європі по рівню вакцинації, так от там зараз перейшли не тільки для пояснення, навіщо це потрібно, там стимулюють населення, щоб воно вакцинувалось. Там можна виграти в лотерею автомобіль, самокат, якщо ти вакцинуєшся. Деякі країни взагалі гроші доплачують людям, щоб вони вакцинувалися, по тій причині, що для держави дешевше заплатити гроші, щоб людина вакцинувалась, чим потім витягувати із того світу в лікарні, витрачаючи кучу зусиль і грошей.

У нас немає жодної роз'яснювальної роботи з боку влади, і тому антивакцинаторські мітинги проти кого завгодно, але навряд чи проти влади. Я вважаю, що це або якісь загальні дестабілізуючы мітинги. Наприклад, Росія робила цілу кампанію по пропаганді антивакцинаторських настроїв в сусідніх країні. Або, може, звідти ноги ростуть, або це, може, просто вияв такого нерозуміння громадян, які є в кожній країні. В інших же країнах теж є антивакцинаторські мітинги. Але великою мірою вони у нас набули такого масштабу, тому що влада забула, що людям треба пояснювати, що таке вакцинація і чому вона потрібна. Якщо вона моральних аргументів не розуміє, то хоча б по тієї причині, що це просто дешевше для країни — вакцинуватися людям, ніж потім мати справу з їх лікуванням.