ТЕС
12.11.2021 16:12

Михайло Волинець. Щодоби на складах ТЕС зменшується на 15-20 тис.тон вугілля

Коли розпочався опалювальний сезон, на українскьких ТЕС спалюють на добу приблизно 74 тис. тон вугілля, а підвозять десь 54. Щодоби на складах ТЕС зменшується на 15-20 тис.тон вугілля. Про це в ексклюзивному коментарі From-UA.com повідомив народний депутат України, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайл Волинець.

- Зараз 400 тис. тон вугілля на складах, а недоторканими запасами передбачено 758 тис. тон, тобто різниця вже складає 358 тисяч. Це повний провал. Тобто вони називають ці 758 тисяч гарантованими запасами. Перекладаю на українську нормальну мову — це недоторкані запаси, це той мінімальний резерв, нижче якого не можна спускатися, це стратегічний резерв, але в нас він майже вдвічі менший.

Я сьогодні був у міністра, задавав питання, коли в кінці кінців буде збалансована і справедлива ціна на вугілля державного видобутку. Він запевнив, що є вже домовленості від вчорашнього дня в “Центренерго”, що з 1 листопада ціна буде 3500. Наприклад, ДТЕК купує по 300 дол. в Штатах, а його ще треба доставити, потім в порту розвантажити. А промисловість за СРСР так формувалася, що, наприклад, є шахта, де видобувається вугілля, на одній площадці знаходиться збагачувальна фабрика, де вугілля доводиться до концентрату. Потім у вагонах відвозять на ТЕС, яка знаходиться поруч, наприклад, Вуглегірська чи Курахівська. А українське вугілля, яке забирають за ціною 800-1200 грн ще місяць тому, а в той час на світовому рівні ціни 7,5-8 тис. грн. Це без доставки. Тобто продовжують грабувати вугільні шахти.

Тепер міністр мені сьогодні повідомив, що з 1 листопада “Центренерго” погоджується платити по 3500. І то ДТЕК запропонував першим цю ціну, а поки що була 3150,.“Центренерго” вимушений був погоджуватися на коригування ціни. ДТЕК тепер пропонує 4200, більш справедливу ціну, бо не треба тобі ні вагонів, нічого, поруч все. Але це ситуацію не виправить, тому що в бюджеті не закладені кошти на технічне оснащення, на проходження проходки, на купівлю обладнання. Заборгованість по заробітній платі шахтарів на сьогодні складає 1 млрд 589 млн грн, до кінця року вона буде на рівні 2,4 млрд. Цей законопроєкт, який я написав у співавторстві з колегами, заблокований Герусом, головою енергетичного комітету, навіть не виносився на розгляд у парламент. Герус — це монобільшість. НКРЕКП Тарасюк, його подвижник, компаньйон по зароблянню грошей. Це Коломойський в їхній орбіті. Вони розграбували все, але ж це при цій владі відбулося, а вони не можуть визнати, що є проблема, брешуть без кінця.

Герус запевняв, що не буде постачання білоруської електроенергії, але він добре знав, що вже викуплений перетин, що в той же день буде постачатися білоруська електроенергія. Тому і Шмигаль маневрує. Шмигаль — голова комітету по подоланню кризових явищ, а він його всього три рази зібрав з моменту створення, а його створювали у 2020 році. Але це ж неправильно, є проблема. Брехати і говорити неправду — людям легше від цього не стане. Масово будуть вирубувати лісосмуги. Хоча б кізяків зараз назбирали. На Донбасі, на підконтрольній території, люди за 10 доларів купують відро вугілля. І там вартість вугілля на тіньовому ринку від 10 до 12 тис. грн за тону. Звісно, будуть віялові відключення, у них є графік в “Укренерго”, а ще вчора розказували, що його немає. Ну нащо брехати? Графік має бути, якщо є проблема, але ж треба говорити правду.