Гроші за вакцинацію
16.11.2021 12:56

Віталій Бала. "Вовина тисяча" може зіграти йому тільки в мінус

Вчора президент України Володимир Зеленський повідомив про те, що держава будет заохочувати людей робити щеплення грошима. Так, з 19 грудня люди, які вже отримали два щеплення від коронавірусу матимуть змогу отримати по 1 тис. гривень. Видання From-UA.com вирішило запитати думку з цього приводу у політолога Віталія Бали.

- В принципі, ідея правильна. Це треба було робити набагато раніше, але знову ж, умови, які там ставляться до виконання, достатньо проблематичні. Ми знаходимося в карантині по всій країні, а він говорить, що “ви можете витратити ці гроші в спортзалах, в театрі, кіно, в подорожах” - і це коли все перекрито, нічого не працює, що насправді дивно виглядає. Якщо ти даєш гроші, то люди мали б самі вирішувати, як і на що витрачати ці гроші.

Тому я думаю, що ця ситуація може зіграти тільки в мінус, тому що ті, хто робив вакцинацію до 19 грудня, можуть запитати: а чому нам ніхто не дає гроші? Інші опоненти спитають: “А де ви взяли ці гроші, а чому їх не витратили на побудову виробництва медичного кисню чи тих же станцій в обласних лікарнях, які б той же кисень могли продукувати, щоб люди не вмирали?” І багато інших питань. Тому, по великому рахунку, я думаю, що Зеленський до цього часу продовжує жити в якісь такій віртуальній картині. Всі його відеозвернення, які він називає відосиками, насправді вже нічого не вирішують, по-друге, вони вже багатьом людям набридли, і по-третє, більше викликають негативні емоції.

Тому така комунікація, такі заяви, на мою думку, навряд чи будуть сприяти тому, чим вони зараз займаються. Вони займаються не вирішенням питання боротьби з коронавірусом, а дійсно своїм рейтингом і намагаються зробити якісь ефектні речі, які, на їхню думку, могли би їм допомогти. Це робить Зеленський, а насправді це мав би сказати прем'єр-міністр, бо Зеленський взагалі не має відношення до таких грошей. Прем'єр-міністр мав би сказати, що у нас є гроші, ми готові стільки-то витратити. Або звернутися до парламенту, щоб ВР створила спеціальний фонд. Так виглядало б більш правдоподібно, а не просто піар-заяви.