Володимир Путін
06.12.2021 16:16

Віктор Таран. Україна перед зовнішнім світом зараз виглядає дуже ослабленою

Попередня зустріч Путіна і Байдена погано закінчилася для України, тому що, по суті, США деблокували будівництво “Північного потоку-2”, отже дозволили негласно будуватися. Який результат для України принесуть переговори 7 грудня, From-UA.com розповів політолог Віктор Таран.

- Чим би вони не закінчилися, вони все одно будуть для України поганими. Друга причина, що Україна перед зовнішнім світом зараз виглядає дуже ослабленою, і ми, по-перше, роз'єднані всередині: постійні сварки між владою та опозицією. Ми бачимо, що ті козирі, які Україна могла би продемонструвати, наприклад, потужну армію, цього не зробили. Я нагадую, що оборонний контракт на 2021 рік так і не підписаний, і фінансування армії відбувається менше 3% від ВВП.

Тобто в очах навіть партнерів ми є такими слабкими, такою кульгавою качкою і такими, які паралельно здається на зовнішній вигляд самостійно не здатні чинити ані опір, ані продемонструвати, що якщо Росія розпочне агресію, що це буде дуже дорого для неї коштувати. Тобто ось цей аргумент ми не можемо застосувати.

Що могла зробити Україна в цій ситуації? Це точно дві речі, але ми просто запізнилися. Перше - на минулому тижні, коли були звернення президента до парламенту про результати зовнішньої та внутрішньої стратегії політики, то як мінімум президент мав не влаштувати стенд-ап-шоу, а чітко проголосити план та стратегію, яким чином Україна готова до агресії. Наголосити, що закон про територіальну оборону, який вступає в дію з 1 січня, буде в повному об'ємі і оголосити про мобілізацію, підписати законопроект про збільшення видатків на армію на цей рік, тощо. Тобто такі речі треба було робити.

Якби зараз в Україні уже була оголошена мобілізація, то ми давали би сигнали, що Україна готова до боротьби, вона є сильною, і не має значення про що там Путін домовиться з Байденом. Якби вони таке побачили, то Путін би на завтрашній зустрічі, не почував би себе таким впевненим і таким нахабним. І у Байдена так само були б певні аргументи, що все-таки Україна здатна постояти за себе, якщо Путін буде говорити, що вони почнуть війну. Але, на жаль, Зеленський на це не здатний, тому що він президент миру, він боїться війни, він хоче її уникнути, але проблема в тому, що загравання з агресором ні до чого гарного не призведе. В будь-якому випадку війна з Росією триває і настання гарячої фази війни, це питання часу, тобто Росія в будь-якому випадку продовжить ці речі