Володимир Путін
14.12.2021 13:40

Віктор Таран. Чи зупиниться Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін майже останні 10 років модернізував армії, сконцентрував її на кордонах України, Білорусі і країн Балтики. І тому він наврдячи зупиниться. Про це в коментарі From-UA.com повідомив політолог Віктор Таран.

- Є такий гарний термін, що якщо ти хочеш спіймати, захопити, ліквідувати злочинця, то ти маєш думати, як злочинець. Те саме і з Путіним. Якщо ти хочеш протистояти Путіну, перемогти, домовитися з Путіним, ти повинен думати, як він. В мене складається враження, що дуже мало хто  і в Україні, і в США, і в Європі, мислить цими категоріями, тому що ми мислимо як цивілізовані демократичні країни, для яких в пріоритеті і цінністю є людське життя, мир, свобода, демократія. Ми працюємо через компроміси, через переговори. А Путін — представник іншого світу, пострадянського, авторитарного, де поруч стоять лідери Північної Кореї, Ірану, Іраку, Венесуели, Куби. Вони мислять категоріями сили і інтересів, розширення своєї імперії.

Ключова ідея і стратегія Путіна, яку він озвучив вже давно, що найбільшою трагедією це є розпад СРСР, і він поставив себе за мету його відновити. Якщо дивиться саме так, то ми розуміємо логіку його дій, чому зараз відбувається аншлюс Білорусі, чому він вимагає, щоб Україна і Грузія ніколи не вступили в НАТО, чому він продовжує окупацію Грузії, України, Придністров'я. І тому ми повинні розуміти, що він, на жаль, не зупиниться.

Будь-яке загравання і поступки Путіну ні до чого гарного не призведуть, тому що він розуміє лише мову сили. А коли йдуть на поступки, то він сприймає це як слабкість, і це для нього підстава далі тиснути. Його недарма називають гопником геополітики. І другий фактор, який мене особисто непокоїть. Я нагадаю, що РФ у 2021 році завершила модернізацію своєї армії, і тому армія, яка була в 2014 році і зараз — це дві різні армії. І у мене виникає питання: Путін майже останні 10 років модернізував армії, сконцентрував її на кордонах України, Білорусі і країн Балтики, і вона постійно збільшується. Вони за останні півроку зробили велику фінансову подушку, вони не бояться санкцій. В зв'язку з цим виникає дуже логічне питання: маючи все це, чи зупиниться Путін? У мене є великий сумнів. Він не зупиниться, на жаль.