Зйомка
16.12.2021 14:37

Володимир Чемерис. В Україні хочуть стимулювати стукацтво

Комітет Верховної Ради України з правоохоронної діяльності підтримав законопроєкт №5798 про запуск системи громадського контролю дорожнього руху. Таким чином поліції хочуть дозволити накладати штрафи за порушення ПДР на підставі відео, яке було зняте на смартфон очевидцями. Що з цього приводу думає правозахисник Володимир Чемерис, дізнавався From-UA.com.

- Воно буде законним, якщо воно буде в законі. Але питання інше: чи взагалі з міркувань правосуддя це є допустимими доказами? Чи будуть суди, не дивлячись на те, що все це буде написано в законі, приймати це як докази? Тому що насправді дуже важко встановити, що було знято на смартфон, де, коли і т.д.

Мені здається, що такі ініціативи, а ініціатив дуже багато різних, наші законодавці і поліцейські їх висувають для того, щоб показати, що вони якимось чином борються з порушеннями ПДР. Чи буде це ефективно боротьбою — це дуже велике питання. Ну і тим більше, такі речі можуть стимулювати таке явище, яке в народі називається стукачество. Воно стало у багатьох сферах у нас прийнятним останнім часом, хоча раніше було засуджуване суспільством.