Дім
24.12.2021 13:29

Борис Кушнірук. За чий рахунок держава буде утеплювати домівки

В наступному році запрацює програма "Велика термомодернізація". Вона розпочнеться з утеплення 5000 багатоквартирних будинків. Чи вдасться успішно реалізувати програму в Україні та чи матиме вона ефект, From-UA.com запитати у економіста, експерта з питань ЖКГ Бориса Кушнірука.

- Питання, як вони збираються це робити, за рахунок яких джерел і за якою процедурою? Я боюсь, що вони це зроблять по принципу дерібана і по самому неефективному способу. По-перше, в бюджеті коштів на це немає. Тоді виникає питання: а як ви збираєтесь це робити? Я пропонував наступний механізм. По-перше, це потрібно давати об'єднанням співвласників, щоб було конкурентне середовище, щоб це не був дерібан під “своїх”. Крім того, під кожний будинок треба робити окремий проєкт. Тому спочатку має бути процедура, що ОСББ має ухвалити рішення, що має бути кредит. Але кредит має бути довгим, десь до 20 років з 1-2% річних. Після того вони мають звернутися і на конкурсі відібрати компанію, яка буде займатися розробкою проєкту. Причому їх повинно бути багато і вони мають бути ліцензовані або принаймні мати сертифікат.

Як тільки жильці ухвалили рішення, вони звертаються у банк, який приймає участь в цій програмі. В першу чергу це має бути Ощадбанк як державний і ще кілька державних — Укргазбанк і ПриватБанк. Чому через банк? Тому що проєктні роботи теж коштують грошей. Люди за це заплатити не зможуть, і щоб вони зразу зверталися в банк, який уже має виступати в якості контролера за тим, чи цільово ці кошти використовуються. Тобто має бути механізм контролю.

Після того, як проєкт виготовлений, представники ОСББ мають відібрати на конкурсі компанію, яка буде виконувати ці роботи, і через банк будуть виділятися кошти на проведення робіт, щоб потім не виявилося, що це компанія “Рога і копита”. Таким чином фахівці банку контролюють виконання цих робіт.