Віталій Кличко
28.12.2021 15:07

Володимир Цибулько. Кличко лише відчуває настрої киян і не може не реагувати

Мер Києва Віталій Кличко оголосив учора про створення в столиці спеціального штабу для розгортання системи тероборони через можливе вторгнення РФ. В Міноборони заявили, що це не входить до його повноважень. Політолог Володимир Цибулько розповів From-ua.com, що думає з цього приводу.

- Справа у тому, що в Україні є сумний досвід боротьби з ковідом, коли центральна влада переклала всю відповідальність на місцеві органи, а сама контролювала лише фінансові потоки. Оскільки є величезна недовіра до центральної влади в цілому, це є об'єктивна реакція місцевої на безпорадність центральних органів. І в цьому плані Кличко лише відчуває настрої киян і не може не реагувати.

Я думаю, це була реакція на військових і волонтерів, які звернулися до нього про необхідність консолідувати місцеві ресурси для оборони Києва. Це, на жаль, невроз Зеленського — те, що передає Міноборони. Я думаю, що в Міноборони прекрасно розуміють, що без опори на місцеву владу українська оборона нічого не зможе протиставити агресору, тому що ресурси доволі обмежені. І за цих обставин, по суті, центральна влада програє організації тероборони. Вона дуже повільно розгортає структури, сподіваючись, що дипломати і наші партнери, крупні гравці світової політики захистять нас. Але настрої самих громадян зовсім інакші. Громадяни не довіряють владі.

Перед зовнішньою агресією влада вносить величезний розкол в суспільстві, переслідуючи політичних опонентів і влаштовуючи безпідставні піар-акції. Провалено все: інвестори тікають з країни, люди бідніють. Ще й за 2 роки правління Зеленського з'явилася величезна недовіра до поліції, до сил правопорядку, люди вже перестали сподіватися, що поліція їх захистить, і тому потреба в організації тероборони у нас ще пов'язана із дотриманням певного громадського порядку через активістів і військових.