Михайло Волинець
31.12.2021 12:05

Михайло Волинець. Масштабна енергетична криза ще аукнеться не тільки в 2022 році

From-UA.com вирішив разом з експертами підвести підсумки року, що минає, і дізнатися, які ключові події в 2021-му запам'яталися найбільше та чого вони очікують від 2022 року. Народний депутат, голова Незалежної профспілки гірників України та Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець поділився своїми враженнями.

- Позитивне те, що Україна вистояла, не піддалася різним провокаціям з боку Росії, це найголовніше досягнення. Будувалися дороги, треба відзначити, що це правда було. Як негатив, що крали на цьому будівництві, десь від 30-40% грошей розкрадалося.

Як негатив - масштабна енергетична криза, яка ще аукнеться не тільки в 2022 році, а й в 2023 році. Це розвал теплової генерації, розвал вугільної галузі, це падіння видобутку природного газу і залежність від Росії по електроенергії і по вугіллю. Це найбільший негатив, який є зараз і створився в умовах продовження агресії з боку Росії, війни. Тому це й супроводжується протестами шахтарів, яким платили зарплату 3-4 рази на рік від страйку до страйку. Наступний страйк влада запланувала на лютий наступного року, коли люди на свята вже витратять те, що вони вибороли під час грудневих протестів, трошки більше місячного фонду. Тобто в рахунок погашення своєї заборгованості по заробітній платі.

Відносно законодавства, знову ж провалили законопроект 5891, яким передбачалося виділити кошти на виплату зарплати шахтарям і можна було б провести підготовку до закладення лав проведення проходки. Цього теж не відбулося. Корупція заважала. Справа в тому, що Зеленський вибудував так владу, що і парламент, і Кабінет міністрів, і силові структури підконтрольні та підпорядковані йому. А смотрящі за галузями сконцентрувалися на Банковій, навколо нього. Як раз осередок корупції створився на Банковій, на жаль. І Кабінет міністрів перетворили не просто в ручний, а в ніякий, не те, що пластиліновий, а аморфний.