Владимир Цибулько
05.05.2022 11:40

Владимир Цибулько. Продлят ли военное положение в Украине?

Росія вторглася в Україну рано-вранці 24 лютого. Пізніше український парламент схвалив запровадження у нашій країні воєнного стану. Згодом військовий стан в Україні продовжили. Термін дії воєнного стану в Україні спливає 25 травня. Скільки ще можуть продовжувати військовий стан в країні та чи доцільно в даний період дозволяти чоловікам віїздити за кордонFrom-UA вирішив запитати у політолога Володимира Цибулько.

- Питання в іншому — в тому, як оживляти економіку на тих територіях, де немає загроз, тим більше, що очікуються поставки озброєння. Тому як тільки повітряна оборона буде більш-менш сформована біля крупних міст і біля інфраструктурних об'єктів, я думаю, що треба переходити хоча б в режим надзвичайної ситуації, а не військового стану на частині територій. А в областях, де точаться бої, і в сусідніх з ними областях, варто, звичайно, підтримувати військовий стан з комендантською годиною і всіма похідними від цього.

А ЗСУ потрібні спеціалісти, а не гарматне м'ясо. Ефективність використання необстріляних, непідготовлених людей, неспеціалістів у військах, вона нульова. В силах тероборони, які поєднують в собі більш поліцейські функції, ніж військові, це прийнятно, але для ЗСУ потрібні спеціалісти з дуже класною підготовкою. І тим більше, що потрібні зараз будуть спеціалісти-інженери для освоєння нових видів озброєнь. Люди з відповідною інженерною підготовкою, які хоча б принципі дії цієї зброї розуміють, їх не треба вводити довго в курс. Тому такий виїзд за кордон чоловіків цілком виправданий, він якраз у рамках концепції надзвичайного стану.

Пригадуєте, що у 2014-2015 р. ми ж не вводили воєнний стан, ми вводили надзвичайну ситуацію, тому що боялися, що економіка ляже? Зараз удар по економіці надзвичайно страшний, тим більше, що завдається удар по інфраструктурних об'єктах. Поки є воєнний стан, інвестори точно сюди не зайдуть. Але при введенні надзвичайної ситуації — хоча б перші ознайомчі візити для інвесторів можна буде організувати. Я цим займаюсь, і я стверджую, що інвестори в умовах надзвичайного стану готові будуть вивчати, принаймні їхні експерти будуть аналізувати перспективи того чи іншого інвестиційного об'єкту.